A korszakalkotó regényekről hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy egyenes volt az útjuk a világsikerig, ám a valóságban a később közkedvelt művek szerzőinek nagyon keményen kellett lobbizniuk azért, hogy valaki felkarolja az alkotásukat. Az alábbi cikkben öt olyan könyvet mutatunk be, amit a kiadók először elutasítottak.

Elfújta a szél

Rick Eglinton, Toronto Star via Getty Images

Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regénye, az Elfújta a szél

Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényének kéziratát majdnem 40 kiadó utasította vissza, mielőtt végül a polcokra került. Ez utólag azért is érdekes, mert az Elfújta a szél kiadás után azonnali és hatalmas sikert aratott, a népszerűsége pedig a későbbiekben is megmaradt.

Egy nemrégiben végzett Harris-felmérés szerint a regény a Biblia után a második legnépszerűbb könyv az Egyesült Államokban.

Moby Dick

Buyenlarge, Getty Images

Herman Melville Moby Dick című regénye

A kiadók éveken keresztül elutasították a könyvet, mert úgy gondolták, hogy hosszú és régimódi. Miután nehezen sikerült kiadatni, nagyon kevés példányt nyomtattak és még annál is kevesebbet adtak el belőle. A mű szerzője, Herman Melville élete során a remekművét szinte alig ismerték, ám az író halála után az emberek felfedezték maguknak, és a regény a későbbiekben meghatározta az irodalomtudomány irányát.

Harry Potter

Justin Sullivan, Getty Images

J.K Rowling szériájának első kötetet, a Harry Potter és a bölcsek köve

J.K RowlingHarry Potterét több mint tízszer utasították vissza a különböző kiadók.

Csak azután jelent meg és vált nemzetközi szenzációvá, hogy az egyik ügynökség vezetőjének lánya szabályosan beleszeretett Harry kalandjaiba és nehezen meggyőzte édesapját arról, hogy érdemes foglalkozni ezzel a művel.

A többi innentől kezdve már történelem, az azóta megjelent nyolc könyvből eddig 450 millió darabot adtak el, és a megfilmesítés is remekül sikerült, mivel a Harry Potter-széria a filmtörténelem legjelentősebb adaptációi közé tartozik.

Twilight

Libri

Stephenie Meyer Twilight című trilógiájának első része, az Alkonyat

A Twilight már egy hónappal megjelenése után az 5. helyig jutott a New York Times bestsellerlistáján és a sikere azóta is töretlen. Mielőtt azonban ez az elképesztően sikeres regény meghódította volna a világot – és később a mozivásznakat is –, a mű szerzőjét, Stephenie Meyert 15-ből 14 kiadó elutasította, a Little, Brown and Company nevű cég végül azonban felkarolta a művet. Nagy valószínűséggel a vállalat vezetői azóta is dörzsölik a tenyerüket, amiért ilyen jó bizniszt csináltak.

Lolita

Hulton-Deutsch Collection,CORBIS/Corbis via Getty Images)

A vásárlók a londoni Charing Cross Roadon található Foyles könyvesboltban Vladimir Nabokov Lolita című művét böngészik a megjelenés és a kiadás után.

Vladimir Nabokov remekművét annyi ügynökség utasította el, hogy több sikeres íróhoz hasonlóan ő is az Egyesült Államokon kívül kezdett el kiadókat keresni. Amikor a Lolitát végül mégis kiadták Amerikában, azonnal bestseller lett. A könyvből több film is készült, az egyiket például Stanley Kubrick rendezte. A Modern Library a negyedik helyre sorolta a művet a „100 legjobb regény" listáján.