Ez a titkos összetevő sokkal egészségesebbé teheti a kedvenc ételeinket
2022-11-30
Legtöbbünknek jól jönne egy kicsit több rost az étrendünkben, és a hozzáadásuk – anélkül, hogy veszélyeztetné a receptek vonzerejét – hamarosan sokkal egyszerűbbé válhat.
Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan módosított keményítőterméket, amelyet anélkül lehet hozzáadni az ételekhez, hogy befolyásolná azok ízét, színét vagy állagát.
A termék neve FiberX, és olyan őshonos keményítőkből állították elő, mint a búza, a kukorica és a manióka. A valódi rostokhoz hasonlóan ellenáll az emésztésnek az emberi bélben, lehetővé téve a vastagbélben lévő mikroorganizmusok számára, hogy megeresszék, és potenciálisan javítsák az emésztési folyamatot.
Az ízlelési tesztek alapján a kutatók szerint a FiberX-szel akár 20 százalékos plusz rosttartalomnak megfelelő mennyiséget is hozzá tudtak adni az ételekhez, mielőtt az alanyok bármilyen különbséget észleltek volna az ízben és a textúrában. Ez jelentős mennyiségnek számít.
A termék előállításához a tudósok molekuláris szinten módosították a keményítő eredeti szerkezetét, majd emésztőenzimekkel tesztelték, hogy lássák, hogyan viselkedik a szervezet emésztőrendszerében.
Az új módszerrel jelenleg az eredeti keményítő mintegy 80 százaléka alakítható át élelmi rosttá. A csapat most zöldebb, vegyszermentes alternatívákat keres az átalakítás alkalmazására, mielőtt a FiberX-et tömeggyártásba küldenék.
A tudósok szerint azonban a FiberX-nek a közvetlen egészségügyi vonatkozásokon túl is vannak előnyei: például a növényi fehérje előállítása során melléktermékként keletkező hatalmas mennyiségű hulladékot száraz hüvelykeményítővé, majd FiberX-é lehet alakítani.
A kutatócsoport a Microtec mérnöki csoporttal együttműködve dolgozik azon, hogy a kiegészítő a laboratóriumból ténylegesen a boltokba kerüljön, méghozzá versenyképes áron – bár még rengeteg lépést kell megtenni, mielőtt a FiberX ténylegesen megjelenhet az átlagemberek étrendjében.
A természetes rostok óriási szerepet játszanak a bélmikrobiomunk modulálásában, ezért fontos lesz felmérni, hogy ez a módosított keményítő milyen hatással van a bennünk élő mikrobákra is.
Ugyanennek a kutatócsoportnak a Food Hydrocolloids című szaklapban nemrégiben megjelent áttekintése a maniókakeményítő módosításának különböző technikáit értékelte, és a maniókakeményítő ellenállóbb formáinak számos egészségügyi előnyéről számolt be.
Ez az új technológia azt jelenti, hogy növelhetjük az ételbe kerülő rostok mennyiségét, így kevesebb élelmiszer fogyasztása mellett is megkaphatjuk az ajánlott napi bevitelt, ami segíthet a testsúlykontroll és a cukorbetegség kezelésében
– mondta az egyik kutató.
Forrás: Science Alert