Nagyjából minden 10. embernél a hosszú ideig tartó inaktivitás kellemetlen szükségletet vált ki, s úgy érzik újra mozogni szeretnének. A hosszú buszozás, az ágyban való pihenés vagy akár egy moziban töltött délután furcsa érzéseket okoz az alsó végtagokban, amelyek csak a lábak átmozgatásával enyhíthetők. A nyugtalan láb szindróma (RLS) több embert érinthet, mint gondolnánk, így ez az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség a világon. De mi a helyzet a karokkal? Nos...

Minden rejtélye ellenére az RLS-sel kapcsolatos ismereteink fényévekkel előrébb járnak, mint a karokat és vállakat érintő hasonló szindróma. Mivel a szakirodalomban olyan kevés esetet találunk, könnyű azt feltételezni, hogy a nyugtalan kar szindróma (RAS) viszonylag ritka. Az általunk ismert maroknyi példákról szóló esettanulmányok azonban azt mutatják, hogy az emberek általában sokáig csendben szenvednek, mielőtt diagnózist kapnának.

Ulrich Moser és Jasmin Schwab, a németországi Bajor Állami Orvosi Kamara fájdalomterapeutái szerint a RAS-ról szóló jelentések nem feltétlenül tükrözik a valós előfordulási gyakoriságot, különösen az enyhe és kevésbé krónikus formák esetében.

Nemrégiben készült jelentésük egy 66 éves férfi páciens esetére összpontosít, akinek több mint 20 éve hát és a vállfájdalmai vannak.

Shutterstock

A radiológusok, neurológusok és reumatológusok felkeresése nem hozott hosszú távú enyhülést. Gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott. Adott egy esélyt az akupunktúrának is. A masszázs, a transzkután elektromos idegstimuláció és még a csontkovácsnál tett látogatás sem javított az állapotán.

2017 márciusában a férfi felkereste Mosert, és nyomó, szúró és mély fájdalommal járó tüneteiről számolt be. A hátfájása a kezelés hatására enyhült, azonban egy 2020-as kontrollvizsgálaton új tünetekről számolt be:

súlyos fájdalomról és nyugtalanságérzetről mindkét kezében és alkarjában, amely az előző két év során folyamatosan romlott.

A tünetek pedig kísértetiesen hasonlítottak a nyugtalan láb szindrómára. Napközben, amikor mozgott és sportolt, minden rendben volt. Csak a pihenés időszakaiban jelentkeztek az éles, bizsergő, égő érzések. Ám érdekes módon csak a karjaiban. A lábaiban soha nem tapasztalt ilyen érzéseket, még egy kicsit sem.

Annak ellenére, hogy keveset tudunk a nyugtalan láb szindróma hátterében álló mechanizmusokról, van néhány ötletünk arra vonatkozóan, hogyan enyhíthetjük a tüneteket. Különféle gyógyszerekkel, amelyek dopamint juttatnak az agyba, így ez a karokkal sincs másképp.

(ScienceAlert)