Nikola Teslát minden idők egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósának és feltalálójának tartják. Ötletei sokrétűek és rendkívül innovatívak voltak. Most 101 évvel a szelepvezetékek szabadalmaztatása után is újabb kiaknázatlan lehetőségekre bukkannak a szakértők. Még mindig nem értjük teljesen Teslát?

A kutatók szerint a találmánynak egy eddig nem ismert funkciója is létezik.

A Tesla-szelepben egy sor kanyarnak köszönhetően a folyadék csak az egyik irányba tud áramlani, miközben akadályozza az ellenáramlást. Mivel a Tesla-szelepek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, sokkal rugalmasabbak, mint a hagyományos társaik. Az eredeti szerkezet számos utánzatot, javítási kísérletet és az üzemelését magyarázó Youtube-videót inspirált, de úgy tűnik, eddig nem sikerült megérteni a látszólag egyszerű szabadalom teljes működését.

„Lenyűgöző, hogy ez a 100 éves találmány még mindig nem teljesen ismert, ezenfelül pedig olyannyira hasznos lehet a modern technológiákban, amire nem is számítottunk"

– mondta Dr. Leif Ristorph, a New York-i Egyetem munkatársa.

A Ristorph és munkatársai igyekeztek egy prototípust megalkotni, amely a lehető legjobban megfelel Tesla eredeti tervének, és megpróbálták a folyadékokat mindkét irányba, különböző sebességgel és viszkozitással átvezetni.

A Nature Communications című folyóiratban Ristorph és szerzőtársai arról számoltak be, hogy alacsony áramlási sebességnél a folyadékok mindkét irányban egyformán könnyen haladnak át a szelepen. Egy bizonyos sebesség felett azonban a visszafelé áramlás szinte lehetetlen, míg az áramlási sebesség megfelelő nyomás esetén az előrefelé irányuló irányban sokkal nagyobb lehet.

Számos technológia jól működik egyenletes áramlási környezetben, de a rezgő erőkkel szemben kudarcot vall, ezért van az, hogy a szél- vagy hullámenergia hasznosítására irányuló oly sok innovatív ötlet megbukik. A Tesla-szelep ennek az ellenkezője. A fizikus fejlesztését így számos modern technológiában lehetne alkalmazni. Leginkább motorok rezgését hasznosíthatnák, hogy üzemanyagot pumpáljanak a rendszerbe.

(IFLScience)