Kedvenc ételeink próbálgatások, kísérletezések, intuíciók és a véletlenek művei.

​Tater Tots

123rf /zkruger

A Tater Tots-ot Francis Nephi és Golden Grigg találta fel, akik megpróbálták kitalálni, hogy mit lehetne kezdeni a felhalmozódott feldarabolt burgonyaszeletekkel. A fivérek ugyanis egy fagyasztott burgonyával foglalkozó céget, az Ore-Ida-t vezették egy kisvárosban, Oregon határában. Nephi igyekezett megtalálni a módját annak, hogy a szeletelések közben keletkezett maradékot újra felhasználhassák. A megmaradt krumplit végül liszttel, sóval és borssal dolgozták össze, s bár először rengeteg étterem és szakács óckodott a különleges körettől, a miami Fontainebleau Hotelben felszolgálták találmányukat, és óriási sikert aratott. Így a Tater Tots 1956-ban belépett a mainstream piacra.

​Ketchup

123r /fortyforks

A ketchup eredetileg halalapú szószként indult Kínából, majd a britek átvették, akik gombaalapú szószt csináltak belőle. Legvégül pedig az amerikaiak is lecsaptak rá, akik a ma már jól ismert paradicsomalapú szószt alkották meg az alaptötletből.

​Juharszirup

Unsplash / Nadine Primeau

A juharszirup felfedezéséről csak legendák szólnak. Az egyik legenda a törzsfőnökről, Woksisról és az ő tomahawkjáról szól, egy másik história szerint pedig az indiánok egy letört juharágról csorgó nedvre lettek figyelmesek. Az azonban jól ismert tény, hogy az Egyesült Államok és Kanada korai telepesei kizárólag az amerikai őslakosoktól tanulhattak a juharcukorról. Így a 17. század után a tejtermelő gazdák juharszirupot kezdtek el árulni, hogy kiegészítsék jövedelmüket. A későbbiekben pedig rendkívül népszerű édesítőszer lett a tengerentúlon, majd szépen lassan az egész világon is.

Nutella

Unsplash / Jonathan Kemper

A Nutellát a második világháború alatt találta fel egy olasz cukrász, Pietro Ferrero. Az első tégely Nutella pedig jó pár évvel később 1964. április 20-án került ki a Ferrero gyárból Albában. A kakaó akkoriban rendkívül ritka alapanyagnak számított, ezért a cukrász kreatív ötlettel rukkolt elő – mogyoróból, cukorból és egy kevéske kakaóból készít édes krémet. A terméknek első, 300 kg-os, akkor még szilárd állagú adagját 1946-ban, Pasta Gianduja néven forgalmazák, 1951-ben pedig Supercrema névvel jelent meg a boltok polcain a már új, krémesebb változat. 1963-ban Ferrero fia,Michele Ferreroazzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen: módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. A Nutella szó felbontása a következő: nut, mint a mogyoró angol szó, és ella, mint olasz szó, amely szeretetet és pozitív ítéletet jelent.

Hawaii pizza

Unsplash / bckfwd

Egy Kanadában élő görög bevándorló, Sam Panopoulos étteremtulajdonos volt az, aki feltalálta a hawaii pizzát. Panopoulos konzerv ananászt tett a pizzára, csak hogy megtudja, milyen az íze. A vendégeinek pedig nagyon ízlett, és a találmány óriási sikert aratott, habár mind a mai napig óriási ellentábora akad ennek a típúsú pizzának.