Az Amerikai Egyesült Államok január végén frissített utazási tanácsai szerint nagy valószínűséggel találkozik majd a bűnözés valamilyen formájával az, aki a Bahama-szigetekre utazik. Az ország Külügyminisztériuma emiatt felszólította a turistákat, hogy „fokozott óvatossággal járjanak el.”

A gyönyörű Bahama-szigetek a friss dokumentumban a lehetséges négy besorolási szint közül a második kategóriába kerültek, amely „fokozott óvatosságra” inti a leendő utazókat. Az amerikai Külügyminisztérium január 26-án megjelent tanácsadása teljesen érthető, ha figyelembe vesszük a Nassauban található nagykövetség legújabb figyelmeztetését, mely szerint

2024 eleje óta legalább tizennyolc gyilkosság történt a fővárosban – a nap bármelyik órájában, akár fényes nappal, a nyílt utcán is.

Fotó: Shutterstock

A Bahamák fővárosa, Nassau

A rivális bandák közötti erőszak magas gyilkossági arányt eredményez, amely elsősorban a helyi lakosságot érinti

– áll a tanácsadásban, amely a leginkább érintett szigetekként New Providence-t és különösen a rajta található fővárost, Nassaut nevezi meg, illetve Grand Bahamát, amelynek Freeport a központja. Ahogy a CNN írja, a felhívás szerint

az erőszakos bűncselekmények, például betörések, fegyveres rablások és szexuális támadások mind a turisztikai, mind a nem turisztikai területeken előfordulnak. Legyenek éberek, ha olyan nyaralókban szállnak meg, ahol nincsenek jelen magán biztonsági cégek.

A biztonsági riasztás arra szólítja fel az embereket, hogy New Providence-sziget keleti részén különösen figyeljenek oda a környezetükre, emellett azt is ajánlja, hogy legyenek óvatosak éjszakai vezetés vagy gyaloglás közben, ne nyissanak ajtót idegeneknek, és semmiképp ne álljanak ellen egy esetleges rablásnak, mert ez az életükbe kerülhet.

Fotó: Shutterstock

Nassau, New Providence, Bahama-szigetek

Philip Davis, a Bahamák miniszterelnöke válaszul elmondta: szerinte a figyelmeztetés nem befolyásolja a turizmust. A kormány által kiadott hivatalos közlemény szerint az Egyesült Államok nagykövetségének 2024. januári bűnügyi riasztásában leírt incidensek nem tükrözik a 420 ezer lakosú, több mint háromezer szigetből álló Bahamák általános biztonságát.

A hivatalos álláspont szerint a helyi bűnüldöző szervek szigorú lépéseket tesznek az ország biztonságának megőrzése érdekében, és a fokozott rendőri jelenlét mellett további erőforrásokat, például arcfelismerő videórendszert is felhasználnak. A közlemény kiemeli: a lőfegyverek birtoklásával kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben a Bahamákon.