napszonda
Illusztráció
NASA Goddard Space Flight Center/JHU Applied Physics Laboratory

Videón, ahogy a NASA napszondája megérintette a Napot

A világtörténelemben először érte el egy űreszköz a csillagot.

A NASA a múlt héten közölte, hogy a Parker Solar Probe 2021. április 28-án ténylegesen berepült Nap felső légkörébe, ahol közel öt órát töltött, majd végül sérülés nélkül átrepült rajta.

A napszonda nemcsak, hogy életben maradt – bizonyítva a Parker csúcstechnológiás hőpajzsának hatékonyságát – , de még helyszíni méréseket is elvégzett, amelyeknek köszönhetően eddig soha nem látott mennyiségű adatot kaptunk a Naprendszerünk szívéről.

A Parker amellett, hogy a Nap mágneses mezejének ingadozásait mérte, és a részecskékből vett mintát – ezekre korábban csak becsléseink voltak –, de még videót is készített.

A napszonda WISPR (Wide-field Imager for Parker Solar Probe) nagy látószögű kamerája felvette, hogy mit is látott pontosan az eszköz nagyjából száz kilométer per másodperces sebesség mellett.

www.youtube.com

Parker Solar Probe Encounters Streamers on the Way to the Sun

A felfoghatatlan tempó egyébként nem meglepetés: a Parker korábban már megdöntötte az emberiség sebességi rekordját.

A Parker Solar Probe 2018-ban indult útjára, elsődleges célja a Nap koronájának vizsgálata. A tervezett hétéves küldetése során összesen 26 megközelítést, vagyis perihéliumot kell végrehajtania a Naphoz. Ehhez a Vénusz gravitációs mezejét használja ki, amolyan lasszóként , hogy felgyorsuljon, majd eljusson a Naphoz.