Az évtizedekig uralkodó királyok kalandjairól számos könyv és film készült. De mégis mi a helyzet azokkal akiknek napok vagy csupán percek jutottak a hatalom legfelsőbb szintjén? Az alábbi cikkben a világtörténelem 5 legrövidebb – hivatalos – uralkodását mutatjuk be!

5. Dipendra – 3 nap

Dipendra Bir Bikram Shah arrives at Rashtrapati Bhawan in New Delhi in the year 1994. Dipendra Bir Bikram Shah speaks about ...

Prince Dipendra Bir Bikram Shah of Nepal visits India in 1994

Az 1971-ben született Dipendra, apja, Birendra király révén a nepáli trón közvetlen örököse volt. A férfi azonban 2001. június 1-jén a történelem egyik legmegdöbbentőbb királyi viszályának középpontjába került, amikor történetesen egy automata puskával belépett a királyi palotába, és megölte tíz családtagját, majd ugyanazzal a fegyverrel saját magát is lelőtte. Június 4-i halála előtt három napot töltött kómában.

A mészárlás pontos indítékait senki sem ismeri, bár a házasságával kapcsolatos családi vita szerepet játszhatott benne.

Az események furcsa fordulata, hogy az állami titkos tanács a kórházban haldoklása alatt indítványozta a trónra lépését, és ezzel három napra Nepál királyává vált.

4. Victoria Kamamalu – 1 nap

Victoria Kamamalu anyai ágon I. Kamehameha – a Hawaii Királyság alapítója és első királya – unokája volt. Kamamalu véletlenül került hatalomra 1863. november 30-án, miután bátyja, IV. Kamehameha király váratlanul meghalt anélkül, hogy közvetlen örököst hagyott volna hátra.

Kuhina Nuiként és a királyi tanács vezetőjeként mindössze egy nap uralkodás után bátyját, Lot Kamehamehát kiáltotta ki új királynak. Ettől függetlenül a hölgy az egy napos uralkodásával örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Ez is érdekelhet: Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

3. Modi – 1 nap

Max van den Oetelaar/Unsplash

A Csin-dinasztia egy viszonylag rövid életű császári ház volt a 12. és 13. században, amely Észak-Kína nagy részén uralkodott, és amelyet az etnikailag mandzsúriai cserkesz nép vezetett. Kínában szinte állandó háborúskodás jellemezte ezt az időszakot, mivel a Csin-birodalom folyamatos konfliktusban állt a délen uralkodó hatalmas Szung-dinasztiával.

1232-ben mongol és Szung katonákból álló egyesített kontingens szállta meg őket. Bár Aizong császár megpróbálta visszaverni az inváziót, aprócska hadereje azonban nem bírta visszaverni az ellenfél hihetetlen erejű nyomását. A fővárost, Kaifenget 1233-ban lerohanták és kifosztották, így Aizong és megmaradt seregei Caizhou-ba menekültek.

Amikor a mongolok körbevették a várost, Aizong úgy döntött, hogy a legjobb megoldás a feladás. 1234. február 9-én a császár átadta a trónt hadvezérének – Wanyan Csenglinnek – és öngyilkosságot követett el, hogy elkerülje a fogságba esést. Az immár Modi császárnak nevezett utolsó Csin császárt mongol katonák ölték meg, mielőtt a nap lement volna, ezzel elnyerte a kínai történelem legrövidebb ideig uralkodó császárának nem hivatalos címét.

2. Mihail Alekszandrovics Romanov – 1 nap

1917. március 2-án, amikor az orosz forradalom az utolsó szakaszához közeledett, II. Miklós cár lemondott a trónról bátyja, Mihail Alekszandrovics javára. Ez egy viszonylag meglepő döntés volt, hiszen arra számítottak, hogy fiára, Alekszejre fog szállni a trón.

Mihail körülbelül egy napig maradt hatalmon új cárként, mielőtt március 3-án megtagadta volna a trónt. Ez azonban nem sokat számított, mivel ő volt az első a 18 Romanov közül, akit 1918 júniusában a bolsevikok kivégeztek.

1. XIX. Lajos – 20 perc

Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Louis Antoine a nagy francia forradalom előtti utolsó francia király, XVI. Lajos unokaöccse volt. 1775-ben született, és szemtanúja volt a forradalom legbrutálisabb szakaszának, amikor szinte az egész királyi családot kivégezték. Ezáltal nem meglepő, hogy megrögzött királypárti volt, majd a forradalom utáni Vendee-i felkelés során ellenforradalmi erőket vezetett, és a napóleoni háborúkban más európai hatalmak oldalán harcolt.

Amikor 1815-ben helyreállították a francia monarchiát, Lajos apját, Károlyt választották meg új királlyá. 1830-ban újabb forradalom tört ki, amelyet a Károly kormánya által elfogadott konzervatív és royalista politika váltott ki.

A lázadások miatt Károly 1830. augusztus 2-án lemondott a trónról fia, Lajos javára. Ez azonban akkoriban nem volt egy túl kegyes ajándék, és ezt a frissen kinevezett uralkodó is tudta: Lajos apja lemondását követő 20 percen belül lemondott a hatalomról és unokaöccsére, V. Henrikre hagyományozta a trónt.

Forrás: TopTenz