Az elmúlt időszakban futótűzként terjedt el a hír, miszerint a Red Hot Chili Peppers újra Magyarországon fog koncertezni. A zenekar legutóbb 2016-ben látogatott el hazánkba, 2022. június 15-én pedig minden bizonnyal egy fantasztikus élményben lesz része a Puskás Aréna közönségének. A jövő évi budapesti koncert apropóján öt olyan RHCP-dalt mutatunk be, amelyet mindenképp hallanod kell!

Snow (Hey Oh) (Stadium Arcadium, 2006)

www.youtube.com

Red Hot Chili Peppers - Snow (Hey Oh) (Official Music Video)

AStadium Arcadium című albumon szereplő szerzemény első hallásra egy lágy, érzelmes dal hatását kelti. John Frusciante gyönyörű gitár-riffje tökéletesen idézi a hóesés varázsát, Anthony Kiedis éneke pedig tele van az RHCP védjegyévé vált búskomor melankóliával. Valójában azonban ez a sláger remekül példázza a zenekar azon képességét, hogy képesek megtévesztően sötét témákat becsempészni a mainstreambe.

A snow (hó) valójában a kokainra és a China White heroinra utal, míg Anthony Keadis szövege a függőségtől való szabadulás nehézségeit firtatja.

Can't Stop (By The Way, 2002)

www.youtube.com

Red Hot Chili Peppers - Can't Stop [Official Music Video]

A dal remekül jeleníti meg mindazt, amiért rajongók milliói imádják az RHCP-t.

A Can't Stop-ot hallgatva az ember úgy érzi, hogy a zenekar tagjai épp egy próbatermi gyakorlás során jammelnek és különböző zenei betétekkel szórakoztatják saját magukat, amelyeket ezután mesteri módon összekovácsolnak egy dallá.

Kiedis a szövegben – amelyet a körülötte lévő világ inspirált – sokkal inkább képek formájában kommunikál, és nem akarja egy az egyben a hallgató „arcába tolni" a mondanivalóját.

Under The Bridge (Blood Sugar Sex Magik, 1991)

www.youtube.com

Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge [Official Music Video]

Az Under The Bridge-ben Kiedis arrébb tette a sokszor hivalkodó, hencegő stílusát és leplezetlenül megmutatta a lelkét. A drogfüggőséget bemutató Under The Bridge szövege eredetileg versnek íródott, de a Rick Rubin producer ragaszkodott hozzá, hogy a zenekar készítsen belőle egy dalt.

A hangszerelés fokozatos, lépcsőzetes építkezése – miszerint a lágy introtól eljutunk a határozott csúcspontig – elképesztő lélektani hatással bír, melynek segítségével bárki átélheti és megértheti min ment keresztül a szerző.

Give It Away (Blood Sugar Sex Magic, 1991)

www.youtube.com

Red Hot Chili Peppers - Give It Away [Official Music Video]

A Blood Sugar Sex Magik című lemez – amelyen az Under The Bridge is szerepelt – egyik legfontosabb dala megváltoztatta Chili addigi megítélését.

Sokak szerint ez a szám a 90-es évek elejei RHCP-dalok archetípusa.

A Give It Away két dolog miatt emlékezetes igazán: a basszusgitár és a gitár közötti elképesztő energia és Anthony rappelése is hihetetlenül egyedivé teszi ezt a dalt.

Californication (Californication, 1999)

www.youtube.com

Red Hot Chili Peppers - Californication [Official Music Video]

A Californication-album címadó dala jól mutatja miért is imádják több mint 30 év után is ennyien ezt a zenekart.

A popkulturális utalásokkal teletűzdelt sláger – amely a Csillagok háborújától a Nirvanáig sok mindent érint – nemcsak egyfajta elutasítása a modern Amerika műanyag celebkultúrájának, hanem egy olyan szerzemény, amely arra bátorítja a hallgatókat, hogy gondolkodjanak el saját magukról és a körülöttük lévő világról is.