Shutterstock
Ha újdonságra vágysz: így készítsd el a tökéletes kuszkuszt otthon is
2023-06-06
A történelem a kuszkuszt az arabok előtti, gyakran berbereknek nevezett, Észak-Afrika egyes részein, többek között Marokkóban őshonos népcsoportnak tulajdonítja, ahol a kuszkusz nemzeti ételnek számít. Sokáig eláll, laktató és egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ami igen nagy előny a forró vidékeken, ahol nem a legjobb dolog órákig a tűzhely fölött lenni.
Mivel könnyen elkészíthető, viszonylag gyorsan megfő, és kellően magába szívja az ízeket, népszerű és sokoldalú alapanyag, amely számos ételben felhasználható, és remekül helyettesíti az egyéb szénhidrátokat, például a burgonyát és a rizst.
Ha már kuszkusz! Mutatunk egy receptet: Szezámmagos-citromos pirított zöldspárga kuszkusszal
Shutterstock
A kuszkusz valójában egy tésztaféle, vagyis a durumbúza daráját nedvesen lisztbe hempergetik, így különálló, apró pici tésztagömbök keletkeznek belőle. Az igazi, nem előfőzött kuszkusznak majdnem egy óra gőzölés kell, hogy teljesen megpuhuljon; a marokkóiak például már a főzés elején a tajine-ba teszik, hogy a hússal és a zöldségekkel együtt megpuhuljon. A nálunk is sok helyen kapható kuszkuszoknak elég 10-20 perc ázás/gőzölés.
A kuszkusznak három fő fajtája létezik: A marokkói, az izraeli (vagy gyöngykuszkusz) és a libanoni.
A marokkói változat a legkisebb, és nagyon gyorsan megfő: az átlagos főzési ideje körülbelül 5 perc. Az izraeli típus valamivel nagyobb, és főzni is hosszabb ideig kell, nagyjából 10 percig. Általában diósabb ízű és rágósabb az állaga. A libanoni kuszkusz már nem sokkal nagyobb, mint az izraeli, az átlagos főzési ideje körülbelül 15 perc.
Mutatjuk a rémegyszerű lépéseket a különböző kuszkuszfajták megfőzéséhez.