Shutterstock
Se nem fagyi, se nem jégkrém, mégis évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő
2023-08-13
India utcáit a meleg idő beköszöntével ellepik a pálcikákra tűzött tejes kulfit kínáló bódék, amiket a helyiek csak kulfiwallahnak hívnak. De mi is ez a különleges édesség pontosan, és hogyan készíthetjük el otthon?
Az évszázados hagyományaira épülő desszert sok helyi lakosnak a gyerekkort idézi meg. Így volt ez a Shah-val is, aki barátjával, Manish Kankariaval 2015-ben Mumbai városában megalapították a saját „kulfizójukat”. Vállalkozásuk mára az egyik legismertebb márkának számít az iparágban.
Shutterstock
Magának az édességnek története a Mogul-birodalom idejére vezethető vissza, az első írásos emléke a 16. században élt Akbar császárhoz köthető. Az akkori császári történész többoldalnyi dokumentumot írt a birodalom működéséről. Ebben említést tett az udvar konyhájáról, így a közkedvelt édességről is. A mogul konyhára nagy hatással volt Közép-Ázsia konyhaművészete, főleg Perzsiáé – mutatja be az édesség eredetét a Vince a BBC alapján.
Maga a kulfi szó is perzsa eredetű. A perzsa „qulfe” szó az olyan, kúp formájú csészéket jelenti, amiket desszertek formázására használtak. A 13. században már a Himalája jegével hűtöttek le olyan italokat, mint a sörbet (ami a sorbet-val ellentétben tejet is tartalmaz).
Néhány indiai faluban még mindig az eredeti recepttel dolgoznak. A városokban ez már nem jellemző, szinte mindenki fagyasztót használ
– mesélte a BBC cikkében Shah.
Ez is érdekelhet: Mi a különbség a fagylalt és az olasz gelato között?
Shutterstock
Kufliárus Újdelhiben
Az indiai édességet gyakran „keleti fagyinak” hívják, de a kulfi állagában és elkészítésében is teljesen különbözik a jégkrémtől. A BBC cikkében Abhishek Gupta, Delhi egyik ötcsillagos hoteljének vezető szakácsa magyarázta el a miértet.
Ezzel szemben a tejből készült fagylaltot cukorral, tejszínnel és különböző alapanyagokkal együtt felverik, majd ezt követően fagyasztják le. Emiatt a különbség miatt persze a két desszertet máshogy is tálalják – az egyiket gombócokban, a másikat pálcikákra tűzdelve.
Olvasd el ezt is! Házi citromfagylalt recept, amit pár perc alatt elkészíthetsz!
Hozzávalók (10 adag)