Az elmúlt években elárasztották a filmpiacot a látványközpontú mozik, így nem is meglepő, hogy elsőre legtöbbünknek elrettentőnek tűnhetnek a filmművészet őskorából származó hang nélküli, fekete-fehér alkotások. A kezdetleges formai keretek mögött azonban számos rendkívül mély és értékes mondanivalóval bíró klasszikust találunk. Cikkünkben ezekből válogattunk, és bátran állítjuk, hogy ezeket egyszer mindenkinek látnia kellene.

Patyomkin páncélos (1925)

www.youtube.com

Battleship Potemkin (1925) - Full Movie; English

A film, ami feltalálta a filmbéli vágások eszköztárát. Szergej Mihajlovics Eisenstein 99 évesalkotása egy 1905-ös tengerészlázadás történetét meséli el, amelyet a későbbi orosz forradalom egyik kulcsmomentumaként is emlegetnek. Az kétségtelen, hogy a rendező megrendelésre és propaganda célzattal készítette a filmet, emellett viszont az is igaz, hogy tele van olyan újításokkal – a ritmus és a feszültség manipulálását, illetve a vágás és a kameramozgások fontosságát illetően – ami miatt még ma is etalonnak számít.

Ezt is nézd meg! Tudod, mi az Kulesov-effektus?

Metropolis (1927)

www.youtube.com

Metropolis (1927) FULL MOVIE

Fritz Lang 1927-es eposza egyértelműen a sci-fi műfaj úttörője, amely korát megelőző bátorsággal foglalkozott társadalmi problémákkal is. Bár a Metropolis két és fél órás játékideje elsőre soknak tűnhet, fontos emlékeztetnünk magunk arra, hogy ez a film alapozta meg a Star Wars- és Star Trek-filmuniverzumokat.

A történet a jövőben játszódik, ahol a felszínen a gazdagok, míg a szegény munkásréteg a föld alatt él. Nem vegyülhet egymással a két kaszt, egyszer azonban egy ifjú tanárnő és egy gazdag férfi összetalálkozik. Eric pedig a lány után ered – ezzel felborítva a teljes társadalmi berendezkedést.

Nagyvárosi fények (1931)

www.youtube.com

City Lights 1931

Ha némafilm, akkor mindannyiunknak Charlie Chaplin neve ugrik be. A '20-as, '30-as évek legnagyobb mozgóképes ikonjának egyik szakmai bravúrja volt az, hogy egyik leghíresebb filmje már a hangosfilmek korában jelent meg 1927-ben.

A Nagyvárosi fények című filmben Chaplin egy szerencsés csavargót alakít, aki szerelmes lesz egy vak virágárus lányba, illetve megment egy szuicid hajlamú milliárdost. Ez az érdekes alaphelyzet pedig csak tovább bonyolódik a másfél órás játékidő során.

A generális (1926)

www.youtube.com

The General (1926) - Full Movie HD

A korszak másik – mára már elfeledett – sztárja Buster Keaton volt, akinek leghíresebb alkotása ugyancsak kihagyhatatlan darab. Az akció-vígjátékok egyik őse ez a film, amely egy polgárháborús vonatrablás történetét dolgozza fel. Az egyszerre humorral, látványos kaszkadőr-mutatványokkal és szerelmi szállal dolgozó mű Keaton utolsó némafilmje volt. Még pár címben szerepelt, hogy azután szinte teljesen a feledés homályába merüljön.

Ez is érdekelhet: Tudod melyik volt a legelső színes film? Nem az, amire gondolnál!

Szent Johanna – Jeanne d'Arc (1928)

www.youtube.com

The Passion of Joan of Arc, 1928, 720p restoration with English intertitles.

A francia szabadságharcos életét számos film feldolgozta, ezek közül a legdrámaibb pedig a legrégebbi, azaz az 1928-as változat. A film fő jellemvonása, hogy nagyrészt közeli beállításokban láthatjuk a szereplők kifejezéseit, ami hatásosan fokozza a mártír halálraítélésének tragédiáját. Carl Theodor Dreyer direktor Maria Falconetti személyében egy olyan lehengerlő teljesítményt nyújtó színésznőre talált rá, akinek a játéka már az első pillanattól kezdve a retinánkba ég.

Virradat (1927)

www.youtube.com

Friedrich Wilhelm Murnau | Sunrise: A Song of Two Humans | 1927

A legelső Oscar-gálán a Legjobb egyedi és művészi alkotás kategóriában díjat kapó Virradat a romantikus drámák egyik legerősebb darabja. A Metropolishoz hasonlóan itt is egy társadalmi ellentétet láthatunk: ahogy egy falubeli, becsületes férfi – kis híján – áldozatául esik egy cselszövő városi nő érzelmekbe burkolt trükkjeinek.