Jancsó Miklós hamu és gyémánt
Hamu és Gyémánt 2006/tél

Négy kihagyhatatlan Jancsó-klasszikus

Száz éve született a magyar filmgyártás legnagyobbja. A kétszeres Kossuth-díjas, cannes-i- és és Balázs Béla-díjas Jancsó Miklós a szakma mellett saját magát is megújította. 30 nagyjátékfilmjét felsorolni is nehéz, a róla született írásokkal pedig könyvtárakat lehetne megtölteni. Életéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen, most pedig négy megkerülhetetlen alkotását mutatjuk be.

Szegénylegények, 1965

www.youtube.com

Jancsó Miklós: Szegénylegények (részlet)

Természetesen nem maradhat ki Jancsó leghíresebb alkotása. A film nem csak a rendező nemzetközi hírnevét hozta meg, de a magyar filmtörténetben is új korszakot nyitott. Az azóta védjegyévé vált, összetéveszthetetlen stílusjegyei itt bontakoztak ki először. Martin Scorsese sem véletlen nevezte a filmtörténelem egyik legjobb befejezésének a Szegénylegényeket.

A történet az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlások idején játszódik az alföldi pusztán. 1869-ben gróf Ráday Gedeon kormánybiztos elrendelte a Rózsa Sándor mellett harcoló betyárok és szegénylegények felszámolását és rabosítását. A gyanúsítottakat a szűk magánzárkák mellett a szabad ég alatt tartják, a kihallgatások pedig egy közeli tanyán zajlanak. Szabályos eljárásoknak nyoma sincs, a csendőrök pedig kegyetlen módszerekkel törik meg a rabokat.

A Szegénylegények a történeten túlmutatóan mutatja be a mindenkori hatalom eltipró mivoltát az egyénnel szemben – kiegészítve a jól ismert jancsói filmnyelvvel.

Még kér a nép (1972)

www.youtube.com

Még kér a nép (Jancsó Miklós, 1972, részlet)

A rendező nem véletlenül kapta meg filmért a cannes-i fesztivál rendezői díját. Ahogy a Szegénylegények, úgy a Még kér a nép is valós történelmi eseményeken alapul. Jancsó parabolikus nyelvezetének kiteljesedése, amely még akkor is érthető, ha a néző nem tud semmit az eseményekről.

A film az elnyomók és a megalázottak harcát jeleníti meg, amely a századvégi agrárszocialista mozgalmak aratósztrájkját mutatja be végtelen szimbolikával és a korai kapitalizmus kritikájával. A Szerelmem, Elektra mellett itt is felcsendül Cseh Tamás és Bereményi Géza szerzeménye – mindez pedig Cseh karrierjét is beindította.

Szerelmem, Elektra (1974)

www.youtube.com

Szerelmem, Elektra (Jancsó Miklós, 1974, előzetes)

Jancsó leglátványosabb és egyik legsikeresebb filmje. Utánozhatatlan stílusa már kiteljesedett. A mindössze 12 beállításból álló alkotásban több száz statisztával, hosszú snittekkel, rengeteg mozgással, és végeláthatatlan szimbolikával találkozhatunk – mindezek mellett a cselekmény szinte másodlagossá válik.

A helyszín a magyar puszta, a történet pedig egy ógörög tragédia. Jancsó pedig a modern ember szemszögéből dolgozza fel a zsarnokság és és a szabadság örök harcát, amelybe nem nehéz belelátni a kádári kommunizmus-kritikát. Különösen azok felé, akik a jólét ellenében megalkusznak egy elnyomó hatalommal szemben.

A filmet Törőcsik Mari, Cserhalmi György és Madas József nagyszerű alakítása teszi tökéletessé.

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998)

www.youtube.com

Megveszem a várat - Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten

Hat év kihagyás után, az akkor 77 éves Jancsó mindenkit meglepett: egy óriási stílusváltást követően megszületett Kapa és Pepe. Jancsó pedig – kora ellenére – egy teljesen másik arcát mutatta.

A Mucsi Zoltán és Scherer Péter főszereplésével készült film a rendszerváltás utáni vadkapitalizmust mutatja be egészen groteszk módon két szerethető, de annál hülyébb karakteren keresztül. A Kapa és Pepe-sorozat első darabja, amelyet rögtön követett is a második, az Anyád! A szúnyogokkal. De hogy miről is szól pontosan az első? Talán maga Jancsó Miklós tudta a legjobban elmondani:

Mondja, kedves nézőnk, néhanapján elgondolkodik-e azon, milyen is a világ? Igen? Jaj, ne tegye! Élje az életét! Élje a mindennapokat! Legyen vidám és boldog! Nem az? Erőltesse meg magát, ne törődjön semmivel. Nézze, az emberen kívül minden állat tudja: legfontosabb az életben, élvezni azt. No, ez a mi filmünk egy kicsit hozzásegíti. És nagyon sajnáljuk: többet fog kapni, mint amire számít. Letisztult. Előrelátó. Felhasználóbarát. Jancsó Miklós.