Egy ausztrál tartalomgyártó, Brodie Moss egy egészen furcsa jelenet rögzített egy hosszúszárnyú bálnáról, miközben egy átlátszó kajakban evezett az óceán közepén.

A szívem olyan gyorsan ver. Azt hiszem, ez egy bálna farka. Csak úgy feljött, felemelte a farkát, és nem megy sehova. Nem is tudom, mit mondjak. Mit csinál?

– kezdi a TikTokon és a YouTube-on is megosztott videóját Brodie Moss tartalomkészítő.

A videó

www.youtube.com

Whale Vs Transparent Kayak

Ekkor egy hatalmas hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) bordázott farkára mutat maga előtt, ami ott lebeg előtte, szinte teljesen mozdulatlanul.

Ezt is nézd meg!: Ritka pillanat: lencsevégre kaptak egy óriási bálnát az Adrián

Ezután kissé hátrafelé evezve – hogy távolságot tartson – Moss meglátja, ahogy egy bálnabébi úszik a farok körül. Ekkor víz alá helyezve a kameráját megmutatja a borjút; a kicsi a fejét óvatosan a felnőtt bálna mellkasának közelében pihenteti, és a két bálna gyengéden énekel egymásnak.

A hosszúszárnyú bálnákat egyébként a tudomány is rendkívül barátságosnak és érzelmesnek tartja.

Mivel a bálnák farka vitorlára hasonlít, amikor kiemelkedik az óceánból, ezt a fajta viselkedést a tudósok farokvitorlázásnak nevezik. Ehhez hasonló, lélegzetelállító látványt a megfigyelők nagy ritkán láthatták már szürke-, orrszarvú- és északi simabálnák esetében is.

Ezt is olvasd el! A tengeren töltötte a születésnapját, három bálna köszöntötte vízibalettel

Moss nem árulta el, hogy hol rögzítette a felvételeket, de egy olyan stábnak a tagja, akik főleg Nyugat-Ausztrália partjainál készítenek óceáni felvételeket, így sejthető, hogy mindez az Indiai-óceánon történt.

Máshol is lencsevégre kaptak azonban már hasonló viselkedéseket: Brazília partjainál a faj 1989 és 2000 közötti hosszú távú vizsgálata során néhányszor megfigyelték a farokvitorlázást. Az egyes események időtartama néhány másodperctől akár 12 percig is terjedt.

A legtöbb esetben a brazíliai szakértők azt tapasztalták, hogy a bálnák lassan csavarták is a farkukat, így a hossztengelyük körül is forogtak. 2016-ban egy drón a most lángokban álló Hawaii-szigeteknél, Maui partjainál pillantott meg egy hosszúszárnyú bálnafarkat,, amely több mint 10 percig a felszín felett maradt.

A ScienceAlert cikke szerint a kutatók nem biztosak benne, de a viselkedés összefügghet a pihenéssel, az anyabálnák szoptatásával és a lehűlési folymatával egyaránt.