Magyar termelőktől érkező burrata és barnarizs a farm-to-table koncepció jegyében, regionális konyhára épülő egyedi receptek, gyógy- és fűszernövényfal, a természet jelenléte az ételekben és italokban – a Budapest szívében, a Vörösmarty tér közvetlen közelében található, novemberben nyílt Dorothea Hotel gasztrokoncepcióját ismerhettük meg.
A Dorothea Hotel az utcafrontról
A november 20-án nyílt Dorothea Hotel belsőépítészeti elemeiben és dizájnjában a történelem és a modernitás párhuzamosan jelenik meg. A szálloda alapjául szolgáló három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873) a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült; míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként működött a kezdetekben.
A Dorothea Hotel előcsarnoka - Tombor Zoltán fotóival
A szállodába belépve egy oszlopcsarnok és gazdagon díszített mennyezet fogadja a vendégeket, valamint – a Hamu és Gyémánt magazin téli címlapján szereplő és egyben azt fotózó – Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréi köszönnek vissza a falakról. A fotókon látható női alakok hagyományos öltözéket viselnek, ezzel is visszautalva a történelmi korokra, de minden képen meglepő modern csavarral fűszerezve. A szálloda számára készült exkluzív fotóművészeti alkotásokkal a vendégszobákban is találkozhatunk.
A recepcióhoz továbbsétálva egy látványos, hosszú csepp alakú üvegcsillár fogadja az érkezőket, ugyanebben a térben pedig megpillanthatják a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó, teljeskörűen restaurált műemléki lépcsőházat.
Étterem egy zöld oázisban
Pavilon Restaurant & Bar
A szálloda középpontjában a Pavilon Restaurant & Bar áll, egy tágas, növényekkel teli zöld oázis, ahol a vendégek Carmine di Luggo séf által összeállított farm-to-table éttermi élményben vehetnek részt. A Pavilon egyedi gyógy- és fűszernövényfallal várja a vendégeket – ezzel tiszteleg a Dorothea Hotel József Nádor botanikai érdeklődése előtt. Az élő műalkotás nemcsak látványelem, hanem friss alapanyagokat is biztosít a konyha és a bár számára, ahol minden étel és koktél a természetből merít inspirációt és hozzávalókat.
„Célunk, hogy a magyar konyhát úgy mutassuk be, hogy a hagyományos ételeket és ízeket rendkívüli kulináris élménnyé emeljük, mindezt fenntartható módon. Az őszinte alapanyagokra és az intenzív ízekre alapozunk, amelyek felelevenítik a gyermekkori emlékeket, egy exkluzív környezetben” – mesél a koncepcióról a séf, Carmine di Luggo.
Az ínyenc reggelik és az esti koktélozások helyszíne
Anton Bar & Deli
Bár a Pavilon Restaurant & Bar is nyitva áll a szállodavendégeken túl a nagyközönség előtt is, az utca felőli oldalon található Anton Bar & Deli elhelyezkedésének és kialakításának köszönhetően még inkább nyit a betérő érdeklődők felé. A szintén Tombor Zoltán nagyméretű fotóit markáns elemként használó, dinamikus tér a reggeli és délutáni órákban kézműves kávét és frissen sütött péksüteményeket kínáló kávézóból estére klasszikus koktélokkal szolgáló, élénk bárrá alakul át.
Jövőre újabb két étterem nyílik a hotelben
A szálloda 2024-ben további két étterem megnyitását tervezi, amelyeket a korábban három Michelin-csillagos éttermet vezető séf, Dani García irányít majd: a BiBo, egy andalúziai brasserie a tetőn, ahonnan panorámás kilátás nyílik Budára és az Alelí, egy autentikus olasz osteria a földszinten.