5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene
2022-11-22
Néha a főzéshez egy kis türelemre van szükség. Lehet, hogy gyorsabb, ha a serpenyőt zsúfolásig megtöltjük a hozzávalókkal, de ez valójában lelassíthatja a főzést. A túlságosan telepakolt edény az ételek gőzölését eredményezi, és nem adja meg a kívánt roppanós eredményt.
Ugyanez vonatkozik a húsfőzésre is. Ha túl sok húst teszünk a serpenyőbe, a serpenyő hőmérséklete túl gyorsan csökken, ami ragadást és megannyi más problémát okozhat. A legjobb megoldás, ha adagokban főzünk. A plusz idő, amit beleteszel, sokkal jobbá teszi az ételt.
Egy másik módja annak, hogy az étel megfelelő állagú legyen, ha elkerüljük a túlzott keverést. Csábító, hogy folyamatosan keverjük a főztünket, hogy megakadályozzuk az odaégést, de a túl sok kevergetés nem jó megoldás. Ugyanis megakadályozza a barnulást és az ízfokozást. Csak akkor kell fokozattan, ha a recept kifejezetten ezt írja elő.
Ez is érdekelhet: A százmilliós konyharobot, ami 5000 recept közül választ, és még el is mosogat
Amikor tésztát készítesz sütéshez (vagy bármihez, amiben nagy mennyiségű lisztre van szükség), azt akarod, hogy minden jól össze legyen dolgozva. De a túl sok keverés ebben az esetben sem jó. A keverés mechanikus hatása miatt a lisztben glutén képződik, ami a sütőipari termékeket keménnyé teszi.
Éhes vagy, és bele akarsz vágni abba a steakbe, amit épp most húztál le a grillről. Érdemes várni. Hagyd pihenni a húst, mielőtt felszeleteled. A pihentetéssel szaftosabb lesz az eredmény. Ha túl hamar vágod fel, az összes lé kifolyik a vágódeszkára, és nem kerül a húsba. A kisebb húsdarabokat rövidebb ideig pihentesse (mondjuk 5-10 percig), a nagyobb sülteket pedig hosszabb ideig (például egy egész pulyka esetében akár 20 percig is).
A vízzel öblités se a legjobb! Ehelyett inkább papírtörlővel tapogasd le a húst, hogy eltávolítsd a nem kívánt maradványokat.
Ha valamilyen savas anyagot főzöl vagy tárolsz reaktív edényekben, például alumíniumban vagy öntöttvasban, akkor az kikezdheti a fémet, és az ételek színe és/vagy íze megváltozhat. Használj nem reaktív serpenyőt (rozsdamentes acél, zománcbevonatú vagy üveg), ha savas ételekkel, például citromlével vagy paradicsommal főzöl!
Ez is érdekelhet: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat csökkenthetünk a kiadásainkon
Amikor éhesek vagyunk, a sütő előmelegítése olykor felesleges lépésnek tűnhet, pedig szükséges. A nem megfelelően előmelegített sütőben való sütés megzavarja a sütési időt, az étel egyenetlenül készülhet el, esetleg meg is éghet. Ugyanez a helyzet a grillsütővel is. Ha nem megfelelően felmelegített grillrácsra helyezzük az ételt, az ragadást és végül égést okozhat.