A Föld az egyetlen általunk ismert bolygó, ahol valaha is tűz volt. Bár a Naprendszer legforróbb bolygójának, a Vénusznak a felszínén is vannak vulkánok, amelyek forró magmát lövellnek ki, tűz még soha nem volt ott. Sem a Merkúron, sem a Jupiteren, sem a mi vagy bármely más csillagot körülvevő bolygónkon.

De a bolygónkon sem volt ez mindig így. Több millió évbe telt, mire a tűz feltételei adottak lettek, és a Föld első lakói hosszabb ideig éltek egy tűz nélküli világban, mint azt el tudnánk képzelni. Bár előfordulhattak egy-egy gázos vulkánkitörésből lángszerű jelenségek, ez inkább a magma felfelé nyomulása és kifröccsenése lehetett, mintsem tényleges tűz – kezdi az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Félpercenként megdobban a Föld szíve, de nem tudni, miért

Körülbelül 2,4 milliárd évvel ezelőtt a Föld légköre valószínűleg metánból álló sűrű köd volt, amely a bolygón kialakuló bakteriális élet eredménye. Ekkor következett be a nagy oxigenizációs esemény, amikor az ősi cianobaktériumok elkezdtek energiát termelni a napfényből, és oxigént bocsátottak a légkörbe.

Ekkor kezdett először molekuláris oxigén felhalmozódni a légkörben, bár még mindig nem olyan koncentrációban, hogy az égés létrejöhessen. A nagy oxigenizációs esemény, amelyet néha oxigénkatasztrófának is neveznek, valószínűleg világszerte mélyfagyba taszította a Földet, mivel ez az oxigén destabilizálta a metánt, megtisztította azt, és összeomlott az üvegházhatás. A bolygónk így hideggé, valamint tűzmentessé vált.

A tűzről szóló első fosszilis feljegyzések a középső ordovíciumból származnak, évmilliárdokkal későbbről. A tűz szempontjából pedig létezik egy tökéletes pont. Ha 13 százaléknál kevesebb az oxigén, a növényi anyag nem ég el. Ha 35 százaléknál magasabb, akkor olyan jól ég, hogy az erdők nem lennének képesek növekedni és fenntartani magukat.

www.youtube.com

That Time Oxygen Almost Killed Everything

Olvasd el ezt is!Új rejtett világot fedeztek fel a Föld belső magjában

A 470 millió évvel ezelőtti ordovíciumban az első szárazföldi növények – a mohák és a májvirágok – több oxigént termeltek, és végül elegendő koncentrációt hoztak létre ahhoz, hogy tüzet okozzanak.

Körülbelül 420 millió évvel ezelőttről származik az első földi tűz fosszilis bizonyítéka: a kőzetekben talált faszén. Mivel azonban az oxigénszint ekkor még mindig vadul ingadozott, az első kiterjedt erdőtüzek csak körülbelül 383 millió évvel ezelőtt keletkeztek.