A jégsapkák olvadása nem várt problémákat okozhat majd – még az is elképzelhető, hogy meg kell ismerkednünk a negatív szökőmásodperc fogalmával.

Talán bele sem gondolunk abba, milyen fontos, hogy az egész világ ugyanúgy mérje az időt. Az egyezményes koordinált világidő (nemzetközi betűszóval: UTC) egy hivatkozási időzóna, melyhez a Föld összes időzónáját viszonyítjuk. Az UTC-t több mint 450 úgynevezett atomóra (ez a finom műszer az atomok rezgéseit is érzékeli) segítségével számítják ki, melyek a világ több mint 80 országában működnek.

Az egyezményes időmérés használata nélkülözhetetlen a modern civilizáció számos vívmányához, így például a navigációhoz, a telekommunikációhoz vagy a tudományos kutatásokhoz is.

Ez is érdekelhet: A nyári időszámítás valójában nem tesz jót az egészségünknek

This video explains the time system used on earth as well as the concepts of solar time, local time, time zones and coordinated ...

Time Zones and the Coordinated Universal Time

A Föld forgásának fokozatos lassulása miatt azonban a csillagászati idő minimálisan eltér az egyezményes világidőtől, így időnként egy-egy szökőmásodperc beiktatására van szükség – régebben évente toldottak be egy ilyet, az ezredforduló óta valamivel ritkábban.

This video explains the time system used on earth as well as the concepts of solar time, local time, time zones and coordinated ...

Time Zones and the Coordinated Universal Time

Az IFLScience cikke szerint viszont újabban az olvadó jégsapkák is hatással vannak a Föld forgási sebességére, ami miatt várhatóan 2029 környékén egy „negatív szökőmásodpercet” is be kell iktatnunk ahhoz, hogy az egyezményes világidő összhangban maradjon a csillagászati idővel. Mindez azt jelenti, hogy tartanunk kell majd egy olyan percet, ami mindössze 59 másodpercből áll majd.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

Duncan Carr Agnew, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszának geofizikusa szerint elkerülhetetlen lesz a negatív szökőmásodperc beiktatása a mai globalizált világunkban, ami komoly nemzetközi koordinációt igényel majd. Sokan a Y2K-hoz, azaz a 2000-es év körül kialakult pánikhoz hasonlítják a problémát.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Eltolódott évszakok és gazdasági téboly: ez történne velünk szökőévek nélkül

Emlékezhetünk, egyesek apokaliptikus jelenetektől tartottak az ezredforduló környékén, mert azt hitték, hogy a számítógépek 2000 után már nem lesznek képesek lépést tartani az időszámítással, mivel az évszámokat addig csak az utolsó két számjeggyel jelölték (1971-et például 71-gyel).

A 2000-es év beköszönte végül nem okozott világvégét – remélhetőleg a negatív szökőmásodperc beiktatása sem fog.