Kép a Larryből.
Fotó: Mozinet

5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Bár a közelmúltban is születtek kitűnő magyar alkotások, sokunk elől rejtve maradhatott pár igazi gyöngyszem. Alábbi listánkkal 5 olyan filmet szeretnénk bemutatni, amelyeket mindenképp érdemes bepótolni, ha még nem láttuk őket.

Larry (2022)

www.youtube.com

LARRY - Előzetes

Bernáth Szilárd legelső egész estésfilmjének főszereplője Ádám, aki huszas évei elejét éli pásztorfiúként Borsodban. Kilátástalan valóságból a kitörésre egy lehetősége van: a zene, még pontosabban a rap és egy tehetségkutató. A sok lehúzó külső körülmény mellett azonban még saját magát is le kell győznie a sikerhez: erős dadogásán túl önbizalmat is kell építenie. Vajon sikerrel zárul Larry története? Megrázóan realista korrajz a magyar vidékről Vilmányi Bennett főszereplésével.

Elérhető HBO Max-on.

Ezt is nézd meg! Kvíz! Te tudod melyik magyar filmekből vannak ezek az idézetek?

Hat hét (2023)

www.youtube.com

Hat hét (12) - Március 23-tól a mozikban // Teljes trailer, előzetes

Láthatatlan anya-gyermek kapcsolat. Szakonyi Noémi debütáló rendezésében egy 17 éves lány terhességének nehézségeit követhetjük nyomon, mind lelki, mind testi szempontból. A Román Katalin által megformált Zsófi kezdetben biztos abban, hogy örökbeadja újszülött babáját, ami meg is történik. A törvény azonban előír hathetes időszakot, amikor a szülőanya meggondolhatja magát.

Elérhető HBO Max-on.

Külön falka (2021)

www.youtube.com

KÜLÖN FALKA - Előzetes

Kis Hajni rendezőtörténetében a tizenkét éves Niki szeretné felvenni a kapcsolatot börtönviselt apjával. A bökkenő ebben, hogy a zűrös életet élő édesapa és a kislány közvetlen környezete sem akarja ezt éppenséggel. Az egyszerre szívszorító és kedves apa-lánya felnövéstörténetben a főszereplőpáros egymást támogatva jut át a nehézségeken, de lehet nem épp úgy, ahogy azt mi elképzeljük. A Dietz Gusztáv és Horváth Zorka által játszott karakterek az elmúlt sok év egyik legőszintébb magyar moziját hozták létre.

Elérhető HBO Max-on.

Zanox (2022)

www.youtube.com

Zanox – Kockázatok és mellékhatások - Előzetes

A sok dráma után a Zanox – Kockázatok és mellékhatásokkalegy váratlanul szórakoztató csemegét kapunk. A 18 éves Misi érettségi előtt áll, régóta szerelmes osztálytársába, Jankába. Sok gátlása és pánikrohama leküzdésére a Zanox nevű kísérleti gyógyszert szedi. Egy kis idő elteltével rájön, hogy pálinkával keverve a pirulák időhurkot hoznak létre, amellyel minden egyes reggel az érettségi napjára ébred. Ebben a sci-fi vígjátékörületbe mondanivalót is tudott csempészni Baranyi Benő rendező, így pedig egy igazi tinifilmet kapunk minőségi köntösben.

Elérhető HBO Max-on.

Ez is érdekelhet: 120 éves a magyar film: ezek a magyar filmesek kedvencei

Magyarázat mindenre (2023)

www.youtube.com

MAGYARÁZAT MINDENRE ELŐZETES (16)

Ha a streamingplatformokon való böngészés helyett inkább moziba mennénk, nincs is jobb választásReisz Gábor legújabb, hamadik játékfilmjénél.A Magyarázat mindenre a 2023-as Velencei Filmfesztivál Horizontok szekciójának Arany Oroszlán-díját is elnyerte. A Zanoxhoz hasonlóan ez a történet is az érettségi körül forog, a mai magyar valóság köntösében.

A középiskolás Ábel szerelmes legjobb barátjába, Jankába, aki azonban az osztály történelemtanáráért van oda. A fiú az érettségin épp történelem tantárgyból bukik meg – úgy hírlik, a zakóján fennhagyott kokárda miatt. Ennek kapcsán apja összetűzésbe kerül a tanárral. Két ellentétes világlátás és oldal feszül egymásnak, miközben egy újságíró is felkapja az ügyet. A fiatalok viszont csak élni szeretnének ebben a kettéosztott környezetben.

Október 5-étől a mozikban.