Készült egy tanulmány, ami megvizsgálta, hogy tinédzserek mely csoportjainál az elmúlt évekhez képest nőtt, vagy visszaesett a fegyvertartás.

A Boston College Lynch School of Education and Human Development kutatóintézetének friss tanulmánya a serdülőkori kézifegyverhasználat gyakoriságának változását vizsgálja 2002-2019 között. Az eredmények egészen érdekes tendenciákat mutattak ki.

Ebben az időszakban a kutatók azt találták, hogy a 12-17 éves serdülők körében 41%-kal nőtt a fegyverviselés - a legjelentősebb emelkedés a vidéki és/vagy fehér bőrű és/vagy magasabb éves jövedelemmel rendelkező családokból származó tizenévesek körében volt tapasztalható.

Eközben kevesebb fekete tizenéves hord fegyvert (a 2002-es 4%-ról 2019-ben 3,2%-ra csökkent a számuk), míg a spanyolajkú tizenévesek körében a kézifegyverek hordása rövid ideig visszaesett, de egyébként meglehetősen állandó maradt. Egy másik figyelemre méltó adat: a tizenéves lányok körében a vizsgált időszakban megduplázódott a kézifegyverek hordása, 1,1%-ról 2,2%-ra emelkedett. A tizenéves fiúk körében a 2002-2006 közötti 5,5%-ról 2019-re 6,9%-ra emelkedtek a számok.

A tanulmány tanulsága az, hogy a serdülők kézifegyverrel való fegyverviselése növekszik, a fiatalok bizonyos alcsoportjai között koncentrálódik, és a szociodemográfiai csoportok közötti fegyverviselési minták idővel megváltoztak. A serdülőkori fegyverviselés kockázatát kezelő programokat a különböző serdülők sajátos szociokulturális és helyhez kötődő aggályaihoz kell igazítani.

Eközben a lőfegyverrel összefüggő halálesetek nemrégiben felváltották az Egyesült Államokban a gépjárműsérüléseket az amerikai gyermekek és serdülők körében a vezető halálozási okok között, csak 2019 és 2020 között 30%-os növekedést mutatva. Az adatokat a 2002 és 2019 között évente végzett, ismétlődő keresztmetszeti, országos reprezentatív felmérésekből, a National Survey on Drug Use & Health (Nemzeti felmérés a kábítószer-használatról és egészségről) című felmérésből nyerték a kutatók.

A vizsgálati minta 12-17 éves serdülőkre terjedt ki. Logisztikus regressziós modellekkel becsülték meg a múlt évi kézifegyverhasználat előfordulását a kohorsz és a szociodemográfiai alcsoportok között. A négyszeres kohorszok és más változók közötti kölcsönhatások feltárták a prevalencia arányok szociodemográfiai változékonyságát az idő múlásával.

(Forrás: Boing Boing)