Egyelőre érthetetlen, hogy miért tiltották le pontosan a szervezetet

A kutyamentéssel foglalkozó nagy-britanniai Hope Rescue a közelmúltban egy olyan üzenetet kapott a Facebooktól, ami szerint megsértette a techóriás közösségi irányelveit, ugyanis adománygyűjtő akciójában alkoholtartalmú italnyereményekkel próbálta adakozásra ösztönözni az embereket – olvasható a Haszon oldalán.

A Hope Rescue alapítója, Vanessa Waddon a BBC-nek nyilatkozva elmondta, teljesen értetlenül állnak a dolog előtt, mivel a jótékonysági programjaikat évek óta alkoholos italokkal népszerűsítik. A közösségi oldalnak viszont eddig semmi problémája nem volt.

A szervezet fel is lebbezett a döntés ellen, viszont ezt a Facebook elutasította. Így a Hope Rescue a vállalat kérésének eleget téve az összes „szabálysértő” posztot letörölte.

A cég ezután viszont valamiért korlátozta a bejegyzéseik láthatóságát, a Facebook-oldalukról pedig eltüntette az „adomány” gombot.

A kutyamentőknek ez finoman fogalmazva sem esett jól: a Hope Rescue havonta 15 ezer fontnyi, azaz nagyjából 6,4 millió forintnyi adományt gyűjt össze a Facebook segítségével, a korlátozás után pedig komoly anyagi nehézségek keletkeztek.

Nem tudni, mi lesz 

Vanessa Waddon szerint a szabályok értelmében a valódi, fizikai ingatlannal/telephellyel/üzlettel rendelkező jótékonysági szervezetek, mint például a Hope Rescue, használhatnak alkoholt adománygyűjtéseik során.

Ezt többször is jelezte a Meta Platformsnak (az anyavállalatnak), de válasz hónapok elteltével sem érkezett.

Szó szerint mindent megtettünk. Még sikerült egy olyan embert is kerítenünk, aki Kaliforniában bement az cég irodaházába, de továbbra is csak automatizált válaszüzeneteket kapunk

– mondta az alapító.

A Meta szóvivője végül csak annyit mondott, hogy vizsgálják az ügyet.

twitter.com

Twitter community can you help? The brilliant @HopeRescue charity which provides rescue & rehoming for dogs has lost @£15k (and rising!) because Facebook are messing them around AND not responding. Please retweet this and copy in @Meta until they get the message and act!https://twitter.com/NationCymru/status/1495341409943138308 …

Az esethez még Huw Irranca-Davies walesi politikus is felszólalt, és még a Twitter-közösség segítségét is kérte, hogy fogadjanak be kutyákat.

Emellett segít azoknak a válsághelyzetben lévő gazdiknak is, akik kénytelenek megválni szeretett kedvenceiktől.

Waddon elmondta, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a tiltás miatt, ugyanis a szervezet csak az állatorvosi számlákra havi szinten 20 ezer fontot költ. A Haszon cikke szerint a Facebook azóta sem reagált a megkeresésekre.