Egy hosszú hétvégi kirándulás megtervezéséhez olyan úti célt kell keresni, ami gyorsan megközelíthető, látványos, mégis könnyen bejárható. Szerencsére Európában számos helyen lehet ilyen városokra bukkanni. Íme 5 a legjobb lehetőségek közül, melyeket nem érdemes kihagyni!

Miért érdemes februárban utazgatni és várost nézni? Azért, mert a legtöbb utca ilyenkor még turistamentes: nem állnak sorban a kávézóknál és bároknál, nincsenek sokan az éttermekben, illetve a nevezetességeket is gond nélkül meg lehet tekinteni.

1. Brugge

Fotó: Unsplash/Elijah G

Brugge városát pontosan ebben az időszakban ajánlatos meglátogatni, hiszen a belga kisvárost, és annak mégis pezsgő életét ilyenkor lehet a legjobban kiélvezni. A belvárosban macskaköves utcák és 14. századi épületek között lehet eljutni egyik nevezetességtől a másikig. A múzeumok és a látványosságok között néha érdemes egy gyors szünetet tartani egy-egy bárban, hogy megkóstolhassuk a híres belga söröket.

2. Bécs

Fotó: Unsplash/Jacek Dylag

Bár a karácsonyi időszak már véget ért, Bécs még ebben az időszakban is gyöngyszemként emelkedik ki az európai városok közül. Nem kell sokat utazni hozzá, és máris egy kulturális oázisba csöppenünk. A vásárok ilyenkor már nem veszik el a figyelmet a múzeumok és a kiállítások elől. Ha csak pár napra látogatunk oda, mindenképp be kell iktatni a programba a Bécsi Szépművészeti Múzeumot, ahol a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteményét is megtekinthetjük.

3. Ljubljana

Fotó: Unsplash/Eugene Kuznetsov

Ha egy rövid, hétvégi kiruccanáshoz keresünk helyszínt, akkor valami olyan kell, ami gyorsan bejárható. Ljubljana pontosan ilyen: legnevezetesebb látnivalói nagyjából 20 perc sétára vannak egymástól, így tényleg mindent megcsodálhatunk kevesebb mint 24 óra alatt. Ezzel a helyi közlekedésre szánt pénz is megspórolhatjuk. Túraopciónak ideális a város fölé magasodó vár.

4. Torino

Fotó: Shutterstock

Ha valaki hegyvidéki tájakat részesítene előnyben, akkor az Alpok lábánál fekvő Torino az ideális választás. Olaszország első fővárosaként az ország szinte teljes történelmét végigkísérhetjük a látnivalókat kutatva. A városnézést egyértelműen a Piazza San Carl téren célszerű kezdeni. Filmrajongók számos ismerős helyszínre bukkanhatnak a környéken, hiszen például az Olasz meló egyes jeleneteit is a Madre di Dio templom előtt forgatták.

5. Zágráb

Fotó: Shutterstock

Végezetül a horvátországi Zágrábot ajánljuk, ahol igazi gasztronómiai élményben lehet részünk a múzeumok bejárása közben. Az előkelő éttermek fogásai és a helyi sörök végigkóstolása mellett ajánlatos például betérni a Szent Márk-székesegyházba. A város legnagyobb, megkerülhetetlen látványossága az óratorony, mely minden nap 12 órakor ágyúlövéssel ad hírt a működéséről.