Az elektromos járművekkel (EV) történő utazások több okból is egyre népszerűbbek, mivel az üzemeltetése olcsóbb, mint a benzin- vagy dízelüzemű járműveké. Ezenkívül a karbantartási költségek is alacsonyabbak. Míg a városban számos előnnyel jár az elektromos autó használata, a megrögzött úttörők talán haboznak a váltástól. Itt van néhány tipp, ami jól jöhet!

Utazásod előtt szánj időt arra, hogy letölts hasznos EV-alkalmazásokat. Segítenek a töltőállomások és a szállodák megtalálásában, miközben segítenek megtervezni az útvonalat, hogy csökkentsék a hatótávolságtól való félelmet. Ha első alkalommal indulsz országúti útra, vedd elő a térképet, és határozz meg egy konzervatív távolságot, amelyet egyetlen töltéssel megtehetsz. Az EV-akkumulátorok eltérő távolságot tesznek meg egy átlagos töltéssel. A távolságot számos tényező is befolyásolja. Az útvonalat a töltők körül tervezd meg! Vidéki területeken valószínűleg kevesebb Superchargert találsz. Hogy a lehető legjobban kihasználhasd az idődet, tervezd a napod az étkezések köré, és kombináld az étkezési megállásokat a töltőállomások megállóival és a mosdószünetekkel.

Egy elektromos jármű feltöltése hosszabb időt vesz igénybe, mint egy benzin- vagy dízelüzeműé. Az étkezési időt kihasználhatod arra, hogy evés közben tankolj. A különböző időjárási körülmények befolyásolják az akkumulátor hatékonyságát. A hideg hőmérséklet például befolyásolja a hatótávolságot, mivel nagyobb valószínűséggel használja az olyan funkciókat, mint a fűtési rendszer és az ülésmelegítők. Az autó légkondicionálójának használata meleg időben szintén csökkenti a futásteljesítményt. A szél ellenállása szintén befolyásolja a futásteljesítményt, akárcsak a benzin- vagy dízelüzemű járművek esetében. Ha például tetőcsomagtartót vagy kerékpártartót használsz, a további légellenállás csökkenti a töltéssel elérhető kilométereket. Az eső szintén csökkenti a hatékonyságot.

A könnyű csomagolás elengedhetetlen a futásteljesítmény növeléséhez. Mint minden jármű esetében, a súlycsökkentés növeli a hatékonyságot, ami az EV-kre is igaz. Egy további százkilós terhelés azonban 1-2 százalékkal csökkenti a hatékonyságot. Tehát csak azt vidd magaddal, amire feltétlenül szükséged van. A Tesla számítógépes képernyőjén például látható, hogy hol vannak a szupertöltők. Bár ellentmondásos, de ha az időjárási körülmények - szél, nagy hőség vagy extrém hideg, illetve eső - csökkentik a hatótávolságot, lassíts, hogy eljusson a következő töltésig. Minél gyorsabban hajtasz, annál több energiát fogyaszt az EV. Nem minden töltő egyforma. Három töltési szint van, amelyek mindegyike különböző sebességgel rendelkezik, ezért a leghatékonyabb a leggyorsabb töltővel tölteni.

Az 1. szintű töltők a leglassabbak, de előnyük, hogy szabványos konnektort használnak. Sajnos, bár ezeket a konnektorokat a legkönnyebb megtalálni, ezek a leglassabbak is, mivel 8-12 óra alatt töltődnek fel. Használatukhoz 1. szintű EVSE szabványos kábelre van szükség. Ennek a kábeltípusnak az egyik végén egy szabványos háromágú háztartási dugó van, a másik végén pedig egy J1722-es csatlakozó, amellyel a járműbe csatlakoztatható. A 2. szintű töltő általában csak nyilvános töltőállomásokon érhető el. Az ilyen típusú töltőkön a jármű feltöltése 1 és 11 óra között tart. A 3. szint a leggyorsabb töltő, amely 480 voltos váltó- vagy egyenáramú csatlakozót használ. Ezeken az állomásokon a töltés 20 perc és egy óra között tart, a sebességtől függően. Szüksége lesz egy CHAdeMO vagy Command Charging System (CCS) csatlakozóra.

Minden Észak-Amerikában gyártott EV-nek ugyanaz a dugója van, amelyet az 1-es és 2-es szintű töltőkön használhat. Az egyenáramú töltőállomások használatához a Mitsubishi és a Nissan által gyártott járművek a CHAdeMO csatlakozót, míg a legtöbb más EV, például a Tesla a CCS csatlakozót használja. A leggyorsabb, 3. szintű töltőkön nem minden EV töltő egyforma. Az is előfordulhat, hogy a te autódhoz illeszkedő csatlakozó nem felel meg annak a töltőállomásnak, ahol tölteni szeretnél. A jó hír az, hogy vannak adapterek. Mindenképpen vigyél magával adaptert, hogy ne olyan töltőállomást tervezz használni, ahol a csatlakozók nem kompatibilisek. A mindennapi vezetésnél jó ökölszabály, hogy az akkumulátor töltöttségét 20 és 80 százalék között tartsd, ezzel meghosszabbítva az akkumulátor élettartamát. A túlságosan lemerülő töltöttség nehezíti az akkumulátor élettartamát. A 80 százalékos töltöttség elérése után a töltés lelassul, hogy az akkumulátor ne károsodjon túlmelegedéssel.

Ezt érdemes figyelemmel kísérni az út során. Mivel már megálltál éjszakára, a cél az lenne, hogy minden egyes éjszaka tölts, hogy a lehető legtöbb töltéssel kezdd a napot. A legtöbb szállodában van valami, még ha csak egy külső konnektor is az éjszakai töltéshez. A lassú töltés valószínűleg nem számít, mivel úgyis több órára parkolsz éjszakára. Érkezés előtt hívd fel a szállodát, hogy van-e töltőállomás. Ha nincs, kérdezd meg, hogy van-e egy szabványos kültéri konnektoruk, amelyet használhatsz. A töltők és adapterek sebessége eltérő. Ha például csak 110-es konnektorokat talál, akkor a töltési sebesség csak körülbelül 5 mérföld/óra - nagyon lassú. Míg a 220-as konnektor gyorsabb, de csak körülbelül 10 mérföld/óra sebességgel tölt. A célállomás vagy Supercharger, a Tesla márkájú töltő adaptert igényel, de kevesebb mint egy óra alatt 250+ mérföldes teljes hatótávolságra tölt.

(Forrás: TravelAwaits)