dns tudós

Tudósok figyelmeztetnek: gonosz célokra használhatják fel hírességek DNS-mintáit

A DNS-etika zavaros vize hamarosan még zavarosabbá válik.

A The Conversation című lapnak írt esszében a Georgia Állami Egyetem és a Marylandi Egyetem jogászprofesszorai azzal érvelnek, hogy a „genetikai paparazzók" hamarosan hírességek és politikusok DNS-e után eredhetnek. Ez pedig káoszba taszíthatja a jogrendszert, ami nemcsak a hírességeknek, hanem a civileknek is igencsak rossz hír lehet.

A bíróságok pedig nincsenek felkészülve arra, hogy a hírességek DNS-lopásának civilizációt megváltoztató – hátborzongató – következményeit kezeljék.

A sztárok állítólagos emléktárgyainak adás-vétele nem újdonság, Britney Spears rágógumijától kezdve Justin Timberlake félig megevett bundáskenyeréig szinte bármire licitálhatunk. Azonban néhány ilyen tárgy életképes genetikai anyagot tartalmazhat.

Míg a múltban ezeknek a DNS-mintáknak nem sok hasznát vették az orvvadászok és nem volt veszélyes, napjainkra a genetikai technológia hosszú utat tett meg. A tudósok már szekvenálták egy teljes emberi genomot, így ezekkel az áttörésekkel új lehetőségek nyíltak meg. És nem mindig a jó irányba...

Képzeljük el, hogy egy hajszál vagy bőrdarabka DNS-ének felhasználásával gyermeket tudnánk nemzeni kedvenc filmsztárunkkal. Ami természetesen úgy hangzik, mint egy sci-fi thriller cselekménye, ám valójában nem is áll olyan távol a valóságtól

– olvasható a Georgia Állami Egyetem blogbejegyzésében.

A létező precedensek pedig nem sok jót ígérnek. Nagy port kavart 2018-ban a hír, amikor Madonna elvesztette a több személyes tárgy árverésének leállítására irányuló kérelmét, amelyben olyan DNS-sel terhelt tárgyak is szerepeltek, mint a hajkeféje és az alsóneműje.

Az esszében a professzorok azzal érvelnek, hogy a bíróságok valószínűleg a genetikai paparazzókkal kapcsolatos ügyeket a magánélethez fűződő jogok keretébe illesztik. Más szóval, az amerikai jogrendszer egyszerűen nem tudja, hogyan ismerje el értelmesen a saját DNS-hez való személyes jogot, ami egy veszélyes kiskapu.

Braňo/Unsplash

Ennek a szakadéknak az áthidalása minden eddiginél fontosabbá válik majd, ahogy a DNS-szekvenálás egyre inkább kereskedelmi forgalomba kerül, és így egyre könnyebben elérhető lesz.

Ki fogja biztosítani, hogy a legszemélyesebb biológiai adataink ne kerüljenek rossz kezekbe?

Egyelőre meg kell várnunk, hogy a bíróságok hogyan kezelik a közszereplők által vagy ellen indított ügyeket, mivel ezeknek szélesebb körű következményei lesznek a civil emberekre is.

A közszereplők genetikai lopásával kapcsolatos viták elkerülhetetlenül eljutnak a tárgyalóterembe. A bíráknak alapvető kérdésekkel kell majd szembenézniük arról, hogy a genetika hogyan kapcsolódik a személyiséghez és az identitáshoz, a tulajdonhoz, az egészséghez és a betegséghez, a szellemi tulajdonhoz és a reproduktív jogokhoz

– írták a kutatók.

(Futurism)