Az olcsó, könnyen hozzáférhető, erősen feldolgozott élelmiszerek, amelyekből túl sokat fogyasztunk, ártanak nekünk. Egy érdekes új egérvizsgálat alátámasztotta azt a tartós hipotézist, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend és a kognitív hanyatlás, például az Alzheimer-kór összefügg.

Az elhízás és a cukorbetegség károsítja a központi idegrendszert, súlyosbítva a pszichiátriai zavarokat és a kognitív hanyatlást. Ezt mutatták ki egereken végzett vizsgálatukban a Dél-Ausztráliai Egyetem idegkutatója és biokémikusa. A krónikus elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul az Alzheimer-kórhoz, számos más társbetegséggel együtt, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a vese működési zavarát, írja a csapat új tanulmányában.

Ezenkívül az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefüggésbe hozható a központi idegrendszer károsodott működésével, azáltal, hogy súlyosbítja a pszichiátriai és kognitív zavarokat, beleértve a hangulatzavarokat, a kognitív hanyatlást és a demenciákat.

Egy olyan világban, ahol az úgymond rosszul étkezést már helytelenül erkölcsi hibának tekintik, az ilyen típusú megállapítások valószínűleg senkinek sem segítenek a jobb étkezési szokásokban, de több eszközt adhatnak ahhoz, hogy képesek legyünk megvizsgálni ezt a zavarba ejtő összefüggést, amelyet a csapat egereken akart tovább vizsgálni. Hogy többet tudjanak meg, a csapat felnőtt egereket vizsgált, amelyek az emberi tau fehérje mutációjával (P301L), úgynevezett pR5 egereket, valamint kontroll egereket (úgynevezett vad típusúakat).

Emberekben a mutációt olyan működési zavarokkal hozták összefüggésbe, amelyek közvetlenül az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható idegi degenerációt okozzák. Az egereknél hasonlóan a gének lehetőséget nyújtanak a kutatóknak arra, hogy pontosan azonosítsák azokat a mechanizmusokat, amelyek a demenciát más betegségekkel, például a cukorbetegséggel kapcsolják össze.

A két csoportot 30 héten keresztül vagy normál, vagy magas zsírtartalmú étrenddel etették. Figyelembe véve, hogy a laboratóriumi egerek körülbelül 1,5 évig élnek, ez elég tisztességes része az életüknek. A magas zsírtartalmú diétával etetett kontroll egerek meghíztak, nagyobb volt a kockázata a szorongásszerű viselkedésnek, és magasabb tau-szintet mutattak ki az agyban.

A tau azért fontos, mert ez egy olyan fehérje, amely hiperfoszforilálódhat tau-tangulákká, ami az Alzheimer-kór biomarkere. A pR5 mutációval rendelkező, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereknél még több probléma merült fel. Még érzékenyebbek voltak az elhízásra, glükóz intolerancia és inzulinrezisztencia alakult ki náluk, több volt a depresszió és a szorongásszerű viselkedés, és az agyukban több tau mutatkozott az Alzheimer-kórt okozó formában.

(Forrás: ScienceAlert)