Fotó: No Revisions/Unsplash
Ha van dolog, amit ne csináljunk a borral felbontás után, akkor ez pont az!
2023-08-01
Fotó: No Revisions/Unsplash
Egy-egy hosszú nap után sokunknak jól esik egy pohár bort meginni. De vajon mit csináljunk a megbontott üveggel? Vagy éppen mit ne csináljunk? Elmondjuk!
A kibontott bornál legtöbben visszahelyezzük a dugót az üveg szájába. Bár ez elsőre jó megoldásnak tűnhet, ez valójában nem igaz. A Vince egy, a Warner Broin sommelier TikTok-csatornáján (@confidenceuncorked) található videó segítségével mutatta be nekünk, hogy miért is érdemes kerülni ezt a módszert.
A sommelier szerint azért nem javasolt a dugó visszahelyezése eredeti helyére, mivel így túl sok levegőt kerül a palackba. Az oxidációs folyamat miatt pedig könnyen és gyorsan csökkenhet a bor íze, élvezeti értéke. Ehelyett Broin azt tanácsolja, keressünk egy befőttesüveget, és abba öntsük át megmaradt borunkat. Majd zárjuk le az üveget a lehető legkevesebb levegőt beengedve.
Ezt is olvasd el: 5 aranyszabály, hogy a megfelelő bort válasszuk ki az ételhez
A Thekitchn utánajárt a trükknek és megkérdezte Sarah Tracey sommelier-t is a technikáról. A szakértő igazolta, hogy az ital átöntésével megőrizhető a felbontott bor minősége, ha gyorsan végezzük el a folyamatot.
Ez is érdekelhet: Meddig tárolható egy pezsgő, ha már kibontottuk?
Továbbá kiemelte – beszéljünk fehér- vagy vörösborról – mindenképpen rakjuk a hűtőbe a maradékot. A fénytől, melegtől és az oxigéntől elzárt környezet mindenképpen segíti megőrizni az ital frissességét.
Tracey továbbá elárulta azt az éttermekben bevált trükköt miszerint a főzéshez használt borokból könnyedén készíthető sangria. A maradék bor igaz, veszíthet kicsit az aromáiból, azonban friss gyümölcsdarabokkal és brandyvel vegyítve egy egyszerű, mégis ízletes, nyárias koktélt kapunk. Ezen túl a jégkockatartó is egy remek opció, hiszen, ha beleöntjük az italt, lefagyasztva később hozzáadhatjuk serpenyőben készülő szószokhoz.