David Attenborough tukánnal
Humblebee Films / Gavin Thurston

Boldog születésnapot, Sir Attenborough!

Mindannyiunk kedvenc brit természettudósa ma ünnepli 94. születésnapját. Íme 5 érdekesség az emberről, aki tévénézők millióihoz hozta közelebb a természet szépségeit.

Szolgált a seregben

resources.stuff.co.nz

A fagy birodalma című 2011-es filmje forgatásán

1926. május 8-án született Nyugat-Londonban, így bár a II. világháború idején még nem kellett harcolnia, 1947-ben két évre bevonult kötelező katonai szolgálatra a Királyi Haditengerészetbe.

Nem minden állatot szeret…

www.youtube.com

Attenborough: Saying Boo to a Sloth! | BBC Earth

Bár saját magát nem állatszeretőnek nevezi, sokkal inkább úgy szeret fogalmazni, hogy lenyűgözik az állatok, azért van egy kivétel. Sir David Attenborough ki nem állhatja a patkányokat.

Több állatot és növényt is elneveztek róla

www.youtube.com

David Attenborough: A Life On Our Planet | Official Trailer

Több mint tíz állat és növényfaj viseli valamilyen formában a nevét, ilyen például a Nepenthes attenboroughii névre keresztelt hatalmas húsevő növény. Nemcsak élőlényeket neveztek el róla, az Egyesült Királyság sarki kutatóhajója is az RRS Sir David Attenborough nevet kapta.

Nem érdekelte a televízió

www.youtube.com

Seven Worlds One Planet: New Trailer | David Attenborough Series | BBC Earth

Bár generációk nőttek fel természetfilmjein, eredetileg nem is a képernyő érdekelte, rádiósnak jelentkezett a BBC-hez, ahonnan első körben elutasították. Szerencsére az önéletrajzát eltették későbbre… A természettudós mai napig forgat és narrátorként is közreműködik filmekben, legutóbbi Hét világ, egy bolygó című sorozata tavaly év végén került képernyőre.

A bolygó egyik legnagyobb utazója

www.youtube.com

The Queen's Green Planet | Family Trees | ITV

Úgy tartják, hogy a brit természettudós az egyik legtöbbet utazott ember a Földön, 1999-es A madarak élete című filmjének forgatásai közben több mint 400 ezer km-t utazott, ami annyi, mintha tízszer körbeutazta volna a bolygót.

Forrás: natgeokids.com