Egy férfi alszik.

Fogyni szeretnél? Többet kellene aludnod!

Egy új kutatás szerint komoly kalóriacsökkenést érhetünk el egyszerűen azzal, hogy egy kicsit több időt töltünk az ágyban.

Egy 80 túlsúlyos felnőtt részvételével végzett kísérlet során – akik általában kevesebb mint 6,5 órát aludtak éjszakánként –1,2 óra plusz alvással átlagosan napi 270 kalóriával csökkent a résztvevők teljes kalóriabevitele.

A kísérlet két hete alatt a kalóriabevitel kevesebbre csökkent, mint a résztvevők által elégetett kalóriamennyiség, ami hosszabb távon fogyáshoz vezet.

Az évek során mi és mások is kimutattuk, hogy az alváskorlátozás hatással van az étvágyszabályozásra, ami fokozott táplálékbevitelhez vezet, és így idővel a súlygyarapodás kockázatának teszi ki az embereket

– mondta Esra Tasali, a Chicagói Egyetem Alvásközpontjának igazgatója.

Amennyiben ezt a kalóriabevitel-csökkenést három éven keresztül fenntartanák, akkor a kutatók szerint ez nagyjából 12 kilogramm súlycsökkenést eredményezne.

A tanulmány egyik előnye, hogy nem laboratóriumban, hanem valós körülmények között végezték el. A résztvevők a saját ágyukban aludtak, viselhető eszközökkel követték az alvásukat, és a szokásos módon élték mindennapjaikat, beleértve azt is, hogy mit ettek és mennyit mozogtak.

Az önkéntesek vizeletvizsgálattal követték nyomon a kalóriabevitelüket, ami jelenleg a laboratóriumon kívüli napi energiafelhasználás mérésének arany standardjának számít. Ehhez olyan vizet kell inni, amelyben a hidrogén- és oxigénatomokat más, könnyen nyomon követhető természetes izotópokra cserélték.

A kutatás másik figyelemre méltó része az volt, hogy a csoport milyen gyorsan átállította alvási időbeosztását. Mindössze egyetlen, a kutatócsoport által vezetett tanácsadás után az alvás teljes időtartama megnőtt.

Egyszerűen minden egyes személyt felkészítettünk a helyes alváshigiéniára, és megbeszéltük a személyes alvási környezetüket, személyre szabott tanácsokat adtunk a változtatásokra vonatkozóan, amelyeket az alvás időtartamának javítása érdekében elvégezhetnek

– mondja Tasali.

Természetesen az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű testmozgás mindenféleképpen fontos az egészségünk szempontjából, így önmagában a helyes alvásmennyiség valószínűleg nem elegendő. A megfelelő alvási szokások azonban jelentős szerepet játszhatnak egy szélesebb körű fogyókúra részeként.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk