nő álmodik lila cuccban
A mesterséges intelligencia tanításához használt módszerből vonatkoztatva az állítja egy kutató, hogy az álmaink valószínűleg a rövidtávú memóriáink szemete, amit az agyunk feleslegesnek ítélt és nem tárol el tartós emlékként.


Egy új elmélet alapján az álmaink az emlékeink rendszerezéséből alakulnak ki. Amikor alszunk, az agyunk átpörgeti a napunk eseményeit, amit fontosnak ítél, azt elraktározza hosszabb távra, amit meg nem, azt kvázi kidobja. Ha minden egyes információra emlékeznie kellene az agyunknak, amit egy nap tapasztaltunk, minden egyes nap újabb ugyanakkora adaggal, az túl nagy falat lenne. Szóval az elmélet szerint ilyenkor kidobja az agyunk a feleslegesnek ítélt információhalmazt, amit aztán összefűz valamiféle narratívába és ezt tapasztaljuk akkor, amikor álmodunk.

Erik Hoel vezető egyetemi biológiakutató elmélete alapja az, ahogyan a mesterséges intelligenciát szokták tanítani. Amikor információt visznek fel, mindig közé raknak a programozók egy halom felesleges adathalmazt is, hogy a gép felismerje, hogy az nem hasznos és kidobja magától feldolgozásnál. Ez alapján pedig elképzelhető, hogy a mi agyunk is hasonló módon működik új információadag feldolgozása és rendszerezése közben – írja a Big Think.

A figyelmetekbe ajánljuk