Két-három perc alatt repít majd fel bennünket a Gellért-hegy tetejére, miközben a lábunk alatt kémlelhetjük a festői Duna-partot.


A kor követelményeinek megfelelően zérókibocsátású, villamosmeghajtású, akadálymentes sikló épül Budapest egyik kultikus hegyére, a Gellért-hegyre, a tetején díszelgő Citadellához – adta hírül a magyarepitok.hu. A több mint százéves álmot megvalósító jármű a főváros egyik elhanyagolt zöld területén halad majd keresztül, amely jelenleg szenved a szennyezettségtől. A turistákat buszok viszik ugyanis a Citadellához, egy nap akár kétszáz ilyen jármű is terheli a környezetet a hegyen.

Mit látunk majd?

a gell\u00e9rthegyi sikl\u00f3 tervezett \u00fatvonala

Facebook/Vitézy Dávid

Az új siklóval, amelynek tervezés-előkészítését megkezdte a Budapesti Fejlesztési Központ,

két-három perc alatt jutunk majd el a Tabánból a hegy tetejére, ahol a Szabadság-szobor mellett a Citadellába tervezett Magyar Szabadságharcosok Múzeumát is meglátogathatjuk majd.

Indulás a Döbrentei tértől, út közben pedig egy alagút is vár majd ránk a Hegyalja útnál. Innentől a felszínen csodálhatjuk a sikló ablakain a lenyűgöző panorámát.

A több tízezer négyzetméteres Gellért-hegyi közpark is megújul, a terv szerint a sikló éves működési nyereségét a közparkra fordítják.

Merre mentünk volna? 

A siklóépítés az elmúlt 100 év alatt időnként több volt, mint álom. 2018-ban a főváros úgy tervezte, 2020 nyarán, vagyis idén már fel is szállhatunk rá. Az akkori tervek szerint a Rác fürdőtől indultunk volna, és mindössze 72 másodperces út várt volna ránk két, egyenként 40 személyes kabinban.

Related Articles Around the Web

Friss

LEGO X Adidas – egy „sportcipő", amibe nem szívesen bújnál bele

A sneaker-rajongók egy újabb újdonsággal bővíthetik gyűjteményüket, bár ebben a „cipőben" aligha tudnának kényelmesen útra kelni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Youtube/Sarah Lee

Világrekordot jelentő összegért kelt el egy pásztorkutya

Egy jó pásztorkutya aranyat ér.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk