Hogyan érzékelik az állatok az idő múlását?

Az idő múlása az emberek számára relatív, de mi van az állatokkal, ők hogyan érzékelik az időt?


Az állatok esetében nagyon nehéz felmérni, hogy hogyan észlelik az időt. Egy kutatásban ezt úgy vizsgálták a szakemberek, hogy megnézték, képesek-e különbséget tenni az állatok hosszú és rövid fények között. A patkányok különösen ügyesek voltak ebben a feladatban, tehát az állatoknak van idői érzékelésük.

Amikor továbbá azt tesztelik a kutatók, hogy hány villanást lát egy fényforrásból egy állat egyetlen másodperc alatt, különböző eredményekre juthatnak. Amíg a mélytengeri óriás izopoda másodpercenként négy villanást észlel, egy tengeri csillag pedig kevesebb mint tízet, egy légy képes akár 250-et is, tehát az időbeli változások másképp jelennek meg ezeknek az állatoknak. Egyiküknek a világ kevesebbet mutat magából, tehát lassabb, a másiknak teljesen élettel teli és gyors. Ez az érzékelés az állatok élettempójához igazodik.

A szakemberek szerint az tesz minket emberré, hogy nem csak a jelenben élünk, hanem tudunk előre tervezni és vissza tudunk gondolni a múltra is. Hogyan vannak az állatok ezzel? Vajon képesek visszagondolni a múltra? A csimpánzok félreteszik szerszámaikat későbbre, és eledelt visznek magukkal, amikor nagy távolságot tesznek meg. Ezen kívül könnyedén felismernek egy olyan próbát, amelyet három éve mutattak be a kutatók nekik, tehát nem csak a jövőt, de a múltat is érzékelik.

Sőt, az embereknél időérzékelésért és alvásciklusért felelős cirkadián ritmus, tehát a biológiai óra az állatokban is megtalálható. Egy 2013-as kutatás például feltárta, hogy a mexikói vak barlanghalnak annak ellenére van cirkadián ritmusa, hogy a nappalok és éjszakák váltakozásától több százezer éve el van különítve élőhelye által.

Az állatok tehát, noha az emberhez képest vagy lassabban, vagy gyorsabban, de észlelik az idő múlását, van fogalmuk a múltról és jövőről, valamint biológiai órával is rendelkeznek.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk