stalker követő

A titokban követés, vagyis a stalking óriási problémát jelent világszerte.


A titokban követés (stalking) annyira elterjedtté vált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban évente 3.4 millió ember esik áldozatául a kukkolóknak. Ezek egyharmada fizikai, 10 százaléka pedig szexuális bántalmazáshoz vezethet.

Az áldozatok 91 százalékának lesz valamilyen mentális problémája.

Az Üvöltő szelek regényben és a Végzetes vonzerő című filmben romantikusnak tüntetik fel ezt a fajta agresszív viselkedést. A Te (You) sorozat is ezt a követést tematizálja romantikus köntösben.

A követés vagy stalking egy másik személy kitartó és nem kívánt üldözése, ideértve a követését, a zaklató telefonhívásokat, a nem kívánt üzeneteket vagy az ingatlan megrongálását.

Sok országban nyilvánították bűncselekménnyé, mégis gyakran büntetés nélkül marad, mert az igazságszolgáltatási rendszer és a rendőrség nem veszi komolyan a bűncselekményt. Japánban a titkos követés válsággá vált mára.

Az áldozatok 83 százaléka nem jelenti a követést.

Van, aki arról számol be, hogy a munkahelyére és lakására is követte egy férfi, akivel korábban randevúzott, de mind a rendőrség, mind a barátai nem vették komolyan a fenyegetést, mivel nem történt fizikai bántalmazás.

A technológia ráadásul megkönnyíti a követők dolgát, nem ritka, hogy GPS-en keresztül, közösségi médián át követik áldozatukat a kukkolók.

Előfordul, hogy a követő ismerte az áldozatot, nagyon gyakori például a követés akkor, amikor megszakad egy párkapcsolat.

Egy szakítás után a megszállott személyben az adja vissza a kontrollérzetet, ha mindenhova követheti a másikat.

Az áldozatoknak fontos lenne az igazságszolgáltatás, mivel folyamatos szorongásnak vannak kitéve egy olyan helyzetben, amelyben valaki akár bánthatja is őket.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk