nap égbolt csillag ég
A NASA tudósai igazolták, amit legközelebbi csillagunk tevékenységei alapján már ideje sejthettünk.


Egy napciklus 11 évig tart, a 18. században kezdődő megfigyelések óta 24 ilyen periódus zajlott le.

A NASA és az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal kutatói a közelmúltban azonban megállapították, hogy 2019 decemberében kezdetét vette a 25. periódus.

Egy-egy ilyen ciklus során csillagunk aktivitása folyamatosan alakul, egy szoláris maximumot, illetve minimumot is elér.

Senki ne hibáztassa magát, csak azért, mert ebből semmit nem érzékelt, nem voltak ugyanis se villanások, se kozmikus robbanások. Az új ciklus kezdetéről egyedül az árulkodik, hogy a megjelent néhány kisebb napfolt a csillag felszínén.

A kutatók régóta gyűjtenek adatokat a napciklusokról, azt azonban még mindig nem tudni, hogy pontosan milyen folyamatok irányítják. Egy dolog viszont biztos: a naptevékenységet a mágneses mező szabályozza. A napciklusok vizsgálata több szempontból is fontos, nagyban hozzájárul ugyanis az űridőjárás alaposabb megértéséhez, utóbbi felmérése pedig azért fontos, mert a szélsőséges naptevékenység akár fenyegetést is jelenthet bolygónk körül keringő műholdakra – derül ki a ScienceAlert beszámolójából.

A figyelmetekbe ajánljuk