Baconos spárgatekercs
<p>Hozzávalók:</p><ul><li>24 db kb. ujjnyi vastag spárga</li><li>8 vékony bacon</li><li>30 vaj</li></ul>
<p>Elkészítése:</p><p>A spárgát gondosan megtisztítjuk, megmossuk és megfőzzük, majd tiszta konyharuhára terítjük és hagyjuk úgy, amíg kihűl. Hármasával összefogjuk, egy-egy szalonnába göngyöljük, egy nagyobb tepsibe egymás mellé rakosgatjuk, a tetejét pedig olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (180 fokon) addig sütjük, amíg bacon meg nem pirul.</p>
<div id="adoceangemhuomiomujgku" class="adoceanz"></div>
<script type="text/javascript">
ado.slave('adoceangemhuomiomujgku', {myMaster: 'TIunnuAMl7FlOcYEutjeJg8QP7tpee7GUAM31BtpFvv.b7' });
</script>
Sonkás zöldborsó
<p>Hozzávalók:</p><ul><li>600 g tisztított zöldborsó</li><li>70 g gépsonka</li><li>30 g vaj</li><li>2 ek olaj</li><li>1 hagyma</li><li>1 babérlevél</li><li>fél húsleves kocka</li><li>fél dl száraz fehérbor</li><li>só és petrezselyem ízlés szerint</li></ul><div>Elkészítése:</div><p>A vékony karikára vágott hagymát, a vaj és a olaj keverékén üvegesre pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a borsót, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, hozzáöntjük a bort és fedél alatt, lassú tűzön pároljuk. Amennyiben a borsó megpuhul (nagyjából 10 perc), hozzákeverjük az apró kockákra vágott sonkát és a kevés, forró vízben feloldott húsleves kockát. Újra lefedjük és készre pároljuk. Ha kész, egy kis petrezselymet szórunk a tetejére. Halakhoz, húsételekhez tökéletes.</p>
Paradicsomos zöldbab
<p>Hozzávalók:</p><ul><li>400 g zöldbab</li><li>400 g paradicsom</li><li>1 gerezd fokhagyma</li><li>1 hagyma</li><li>4 zsályalevél</li><li>olaj, só, bors, petrezselyem</li></ul>
<div id="adoceangemhupkqpgtlryf" class="adoceanz"></div>
<script type="text/javascript">
/* (c)AdOcean 2003-2020, RegalVino_hu.hamuesgyemant.hu.desktop.Roadblock 2 */
ado.slave('adoceangemhupkqpgtlryf', {myMaster: 'TIunnuAMl7FlOcYEutjeJg8QP7tpee7GUAM31BtpFvv.b7' });
</script>
<p>Elkészítése:</p><p>A megmosott paradicsomot forró víz segítségével meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra felkockázzuk. Kevés olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zsályát, rádobjuk a babot és paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük és egy kis kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. A párolás vége felé csak rázogassuk, ne törjük össze a babot.</p><p><br></p><p><br></p><p>Forrás: <a href="https://moly.hu/konyvek/lajos-mari-hemzo-karoly-99-korites-es-fozelek-33-szines-etelfotoval" target="_blank">99 Körítés és 33 Főzelék</a><a href="https://moly.hu/konyvek/lajos-mari-hemzo-karoly-99-korites-es-fozelek-33-szines-etelfotoval" target="_blank"></a></p>