kutató kutatás kísérlet

50 horogféreggel fertőztek meg egy kutatót egy bizarr kísérlet miatt

Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy óriási szükség van önkéntesekre, annak érdekében, hogy létrehozzák a legbiztonságosabb, életmentő vakcinákat. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) munkatársai legutóbb egy igazán meghökkentő vizsgálatról számoltak be, ahol egy kutató volt a kísérleti alany.

Dr. Jimmy Bernot, az intézet egyik zoológusa saját maga, önként vállalta a kísérletet, melynek során 50 horogféreggel fertőzték meg, annak érdekében, hogy felmérhessék egy új vakcina hatásait – írja az IFLScience.

„Igaz, hogy a paraziták negatív hatással vannak a szervezetre. Némelyik betegséget okoz, így ezeket feltétlenül kezelnünk és megelőznünk kell. Ám nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ezek az élősködök az egészséges ökoszisztéma fontos részét is képezik"

– nyilatkozta Bernot, majd hozzátette, hogy a horogféreg különösen érdekes faj, évente mintegy 500 millió ember fertőződik meg velük.

Leginkább a trópusi és szubtrópusi területeken, de olykor az USA déli részén is előfordulhat fertőződés. Az élősködők változatos tüneteket okozhatnak (vérszegénység, étvágycsökkenés, hasi fájdalmak), de bizonyos esetekben a fertőzés nem jár árulkodó jelekkel.

A csuklóján keresztül juttatták Bernot szervezetébe a férgeket, a későbbiekben pedig erősen viszkető érzést tapasztalt. Az apró, milliméteres férgek az érrendszerében utazva elérték a tüdejét és a torkát is. A szervezetében lévő paraziták számát székletminták segítségével azonosították, a peték a 76 napon keresztül jelentek meg a kutató leleteiben.

Nagyjából egy évvel a kísérlet kezdete után a szakembert most beoltották, de még nem tudja, hogy placebót vagy a valódi oltást kapta-e meg.

A figyelmetekbe ajánljuk