illúzió

Ezek voltak 2021 leglátványosabb illúziói

A Neural Correlate Society idén is megválasztotta az év legjobb illúzióját. A világ minden pontjáról beküldött videókat egy szakmai zsűri értékelte. A zsűriben idegtudóst, dizájnert, pszichológust, de még bűvészt is találhatunk. Íme a legjobb három!

A fantomkirálynő

A videó egy sakktáblát és annak tükörképét mutatja. Azonban van egy fantom fehér királynő bábu, amely csak tükörképként jelenik meg, az előtérben viszont csak hűlt helyét találjuk.

Hogy mindezt hogyan, a videó végéből kiderül.

Az öltözőszoba illúziója

A fokozatos változásvakság" egyik példája, ami egy olyan jelenség, amikor a megfigyelők képtelenek észrevenni a körülöttük lévő világ változását, ha ezek a változások fokozatosan következnek be. Nézzük csak újra a videót!

A kettős gyűrű illúziója 

Ha a videó első részében szereplő két gyűrűt nézzük, úgy tűnik, hogy azok 360°-os fordulatot tesznek meg. Ha azonban ugyanazok a gyűrűk részben átfedik egymást, akkor úgy tűnik, hogy 180°-os forgásokban mozognak, ide-oda ugrálva – mintha elkerülnék, hogy áthaladjanak egymáson. Figyelemre méltó, hogy ha az egyik gyűrűt úgy lyukasztjuk ki, hogy a másik gyűrű át tudjon haladni a lyukakon, akkor a 360°-os érzékelés visszaáll. Mindhárom esetben a gyűrűk pontosan ugyanazt a mozgást végzik, de a vizuális rendszerünk másképp értelmezi az ingereket attól függően, hogy a gyűrűk át tudnak-e haladni egymáson.

A további helyezett illúziók ide kattintva megtekinthetőek.


A figyelmetekbe ajánljuk