Megnyugtatónak nem mondható adatokat tett közzé az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év Európában, a globális adatok szerint pedig 2016 és 2020 tartja a rekordot – közölte pénteken az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata. A Föld átlaghőmérséklete 1,25 Celsius-fokkal haladta meg 2020-ban az iparosodás előtti szintet.

Az elmúlt hat év a legmelegebb időszak volt a feljegyzések kezdete óta.

2016-ban hasonlóan magas volt az átlaghőmérséklet, mint 2020-ban. Annyiban viszont más volt az akkori helyzet – jegyzi meg a Copernicus –, hogy a forrósághoz 2016-ban az El Nino jelenség tett hozzá 0,1-0,2 Celsius-fokot, tavaly viszont enélkül volt rekordmeleg.

Emlékeztetőképp: a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja az volt, hogy a globális átlaghőmérsékletet 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartsák az országok az iparosodás előtti szinthez képest. Számos kutatás szerint, ha elérjük a 2 Celsius-fokot, a globális felmelegedés és a vele járó természeti katasztrófák visszafordíthatatlanná válnak.

(MTI)

Friss

Súlyos következményei lesznek, ha nem változik meg a globális élelmiszer-ellátás

Az élelmiszer-ellátás érdekében egyre nagyobb földterületeket használnak fel mezőgazdasági célokra, ami jelentősen megnöveli a Föld felmelegedését az ezzel járó károsanyag-kibocsátások miatt – figyelmeztettek az Arizonai Állami Egyetem kutatói egy idén megjelent kutatásban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk