Megnyugtatónak nem mondható adatokat tett közzé az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év Európában, a globális adatok szerint pedig 2016 és 2020 tartja a rekordot – közölte pénteken az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata. A Föld átlaghőmérséklete 1,25 Celsius-fokkal haladta meg 2020-ban az iparosodás előtti szintet.

Az elmúlt hat év a legmelegebb időszak volt a feljegyzések kezdete óta.

2016-ban hasonlóan magas volt az átlaghőmérséklet, mint 2020-ban. Annyiban viszont más volt az akkori helyzet – jegyzi meg a Copernicus –, hogy a forrósághoz 2016-ban az El Nino jelenség tett hozzá 0,1-0,2 Celsius-fokot, tavaly viszont enélkül volt rekordmeleg.

Emlékeztetőképp: a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja az volt, hogy a globális átlaghőmérsékletet 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartsák az országok az iparosodás előtti szinthez képest. Számos kutatás szerint, ha elérjük a 2 Celsius-fokot, a globális felmelegedés és a vele járó természeti katasztrófák visszafordíthatatlanná válnak.

(MTI)

Friss

Joe Exotic árverésre bocsájtja a Tigrisvilágban látott ruháit

Mindezt a rácsok mögül.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

LEGO X Adidas – egy „sportcipő", amibe nem szívesen bújnál bele

A sneaker-rajongók egy újabb újdonsággal bővíthetik gyűjteményüket, bár ebben a „cipőben" aligha tudnának kényelmesen útra kelni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk