filmesek a kameránál

A kezdeteket egy ambiciózus New Jersey-i feltaláló, két francia testvér, néhány kamera és egy sor mozgókép jelentette, amelyek végül történeteket meséltek el, hogy szórakoztassák és lenyűgözzék a közönséget mindenütt. Most pedig 6+1 érdekes ténnyel szeretnénk mi lenyűgözni téged!


A kezdetek

Az amerikai filmipar nem Kaliforniában, hanem a túlsó parton virágzott fel. A 20. század elején számos stúdió indult el a New Jersey-i Bayonne és Fort Lee városokban, köztük olyan híres nevek, mint a Fox, a Paramount és a Universal.

Az első WC

Alfred Hitchcock 1960-as Psycho című filmjében láthattak a nézők először vécét. A Janet Leigh által alakított Marion Crane lehúz egy darab papírt, és ezzel előkészíti a nézőket, a mára már legendássá vált zuhanyjelenetre, amelyben a rendező a film közepén megöli főszereplőnőjét.

Az Oscar-gála

A későbbi rendezvényekkel ellentétben a nyerteseket már hónapokkal a ceremónia előtt kihirdették. A ma ismert zárt borítékos rendszer 1941-ben kezdődött. Eltudnád képzelni, hogy már a gála előtt tudnánk a győzteseket? Nem is lenne olyan izgalmas.

A Hollywood felirat egykor Hollywoodland volt

Unsplash / Vincentas Liskauskas

A Los Angeles Times kiadója, Harry Chandler építette a táblát 1923-ban. Kezdetben 21 000 dolláros reklámtáblaként funkcionált az ingatlanfejlesztése számára. Majd 1949-ben rövidítették le az általunk jól ismertre.

A valaha készült legdrágább film

A NerdWallet felmérése alapján a 2011-es A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című film a világ legdrágábbja, amelynek költségvetése 378,5 millió dollár volt. A számot az inflációval 422 millió dollárra korrigálták.

Kinetoszkóp

Az első mozgóképes filmkamerát kinetoszkópnak nevezték. A Thomas Edison és William Dickson által feltalált kamera lehetővé tette, hogy egy személy a készülék tetején lévő kukucskálóablakon keresztül nézze a filmet. Az eszköz egyetlen fennmaradt filmje az 1890-es Monkeyshines, No. 1 című tesztfilm.

Az első káromkodás

Az első káromkodó szó 1929-ben jelent meg filmben. A káromkodás csak két évvel a hangos filmek megjelenése után történt meg. Ám innentől kezdve a szitkozódás jóformán általánossá vált, különösen az amerikai filmművészetben. A film, amelyben a legtöbbször baszdmegoltak, Martin ScorseseA Wall Street farkasa című alkotásában.

A figyelmetekbe ajánljuk