Most a Canonra csapott le az a kiberbűnözői csoport, akik egy Maze nevű zsarolóvírussal halásznak adatokat a cégektől. Legutóbb a Hondát és a Garmint is hasonló támadás érte a hackerek által. Nyilvánosságra került a zsaroló levél szövege is.


Nemcsak zárolták a feltört fájlokat a vírussal, de meg is szerezték a cégtől az adatokat. Hosszabb időre a Canonhoz tartozó weblapok zöme is leállt, köztük az amerikai is. Minimum 10 terabájtnyi adatot loptak el a cégtől, köztük leveleket és kényes üzleti titkokat, amit a hackerek készek átadni a Canon riválisainak.

A történésekről beszámoló BleepingComputer megszerezte a Canonnak elküldöt zsarolólevelet is, amelyben először 3 napot adtak a hackerek, hogy felvegye a cég velük a kapcsolatot, különben elkezdik az adatokat szivárogtatni, 7 nap elteltével pedig az összes adatott közzéteszik az interneten.


BleepingComputer


A Canon szóvivője megerősítette a támadást, és az amerikai weblapuk leállását is a kibertámadással indokolta. A cég még vizsgálja az ügyet, ezért további részleteket nem közölt.

A figyelmetekbe ajánljuk