tibet gleccserek

15 ezer éves vírust fedeztek fel a tibeti gleccserek jégmagjában

Ősi vírusra leltek a tudósok Tibetben.


Az éppen olvadó permafroszt rétegekből rengeteg minden kerül elő, az óriási farkas 40 ezer éves maradványaitól és a 750 ezer éves baktériumoktól elkezdve a több évszázados moháig és 42 ezer éves férgekig terjed a felfedezések listája.

Ezek révén bepillantást nyerhetünk a bolygó hosszú távú múltjába és az onnan származó organizmusok ősi ökoszisztémájának történetébe, beleértve azokat a környezeti feltételeket is, amelyekben léteztek.

Az olvadás azonban fenyegető is lehet, főleg, amikor vírusok kerülnek elő a gleccserek mélyéről.

Zhi-Ping Zhong mikrobiológus szerint az olvadás nem csak az ősi mikrobák és vírusok elvesztését, hanem a környezetbe való felszabadulásukat is okozhatja.

Az új metagenomikai technikáknak és a jégmagminták sterilizálásának új módszereinek köszönhetően a kutatók képesek voltak egy tucatnyi egyedi, 15 ezer éves vírus archívumát feltárni a Tibeti-fennsík Guliya jégsapkájából, így betekintést nyerhettek a vírusok funkcióiba is.

A gleccserek fokozatosan alakultak ki, így a porral és gázokkal együtt sok-sok vírus is lerakódott a jégben. Ezek a mikrobák képviselik azokat, amik a légkörben jelen lehettek a lerakódás idején, tehát 15 ezer éve.

A kutatók megállapították, hogy az általuk azonosított 33 vírus közül 28-at még soha nem láttak.

Ezek olyan vírusok, amelyek szélsőséges körülmények között is szaporodhattak volna

– mondta Matthew Sullivan, az Ohio Állami Egyetem mikrobiológusa.

A genetikai szekvenciákat egy ismert vírusokból származó adatbázissal összehasonlítva a csapat mindkét jégmagmintában megtalálta a leggyakoribb vírusokat.

Ezek azok a bakteriofágok, melyek megfertőzték a Methylobacteriumot, vagyis a jégen belüli metán körforgás szempontjából fontos baktériumokat.

Az ősi vírusok különösen aggasztónak tűnhetnek a világjárvány közepén, főleg, hogy nem tudjuk, hogyan reagálnak majd az extrém időjárásra.

A legnagyobb veszély azonban igazából abban rejlik, amit az olvadó jég ezen kívül felszabadíthat, ilyen például a hatalmas mennyiségű elkülönített metán- és széntartalék is.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk