Van, ami meggyőzőbb a tényeknél

Egy kutatás eredményei alapján egy beszélgetésben vagy politikai vitában van olyan, ami jobban hat ránk, mint a tények.


A téves információk, álhírek korában már nem olyan érvényesek a tények, mint voltak egykor. A logika és intuíció ellenére emiatt nehezebben fogadunk el tényeket érvekként manapság. A szakemberek szerint viszont a saját, személyes tapasztalataink mindig meggyőzőek lehetnek.

Emily Kubin szociálpszichológus úgy véli, a politikában eddig is az a fél kerekedett felül, akinek olyan személyes történetei vannak, melyeket példaként tud felhozni egy vitában vagy egy beszélgetésben. Kubin vezetésével egy tanulmány is készült erről a német Koblenz-Landau Egyetem munkatársainak segítségével.

A kutatásban 15 próbában vizsgálták az objektív és szubjektív érvek hatásosságát. A több ezer résztvevőnek olyan témákról kellett értekezni, mint a fegyvertartás, abortusz, vagy szénbányászat. Az eredmények alapján, amikor van egy erkölcsi vagy politikai nézeteltérés, az igazság észlelése sokkal jobban megvalósul a szubjektív tapasztalatok bemutatása révén. Érdekesség, hogy ezeken belül a leghatásosabbaknak a szenvedéstörténetek bizonyultak.

De honnan ered a tények tisztelete? A felvilágosodás eszméi alapján minden, ami racionális és tényszerű, elsőbbséget élvez. A tények és az igazság olyan előnyt élveztek hosszú ideig, hogy vitákban csak a több tényt felsorakoztató tudott győzedelmeskedni a másik felett. Ma is nagyon fontosak a tények, de a szakemberek szerint nehezebb megvédeni őket, mivel a tudomány is folyamatosan cáfolja, felülírja saját tényeit, az álhírek pedig nem tudományos forrásokból származnak.

A tények ezen kívül nehezebben hatnak a hiedelmeinkre. A szubjektív tapasztalataink által továbbá hitelesek leszünk, ami tiszteletet von maga után. A személyes élmény megosztása sebezhetővé, érző emberi lénnyé tesz minket a másik ember szemében, ezáltal közelebb kerülhetünk hozzá, így a nézőpontok találkozhatnak. A szakemberek szerint az első kézből szerzett tapasztalat elvitathatatlan tulajdonosától, ezért immunis a kételyekre. A kutatók mégis azt ajánlják, hogy bátran használjunk tényeket is. A tények és tapasztalatok felváltott alkalmazása egy beszélgetésben tehet minket igazán meggyőző, élvezetes beszélgetőpartnerré.

(Forrás: Sciencealert)


A figyelmetekbe ajánljuk