A „watchdogok", vagyis a tényellenőrök általában közelebb kerülnek az igazsághoz, de az elfogultságuk éppen azt a tűpontos igazságot takarhatja el, amelyet keresnek.


A ferdítések és az őszintének tűnő hazugságok, amiket a politikusoktól hallunk nap mint nap, annyira mindennapossá váltak, hogy a nagyobb társaságok, mint az Associated Press, CNN, BBC, Fox News, Washington Post rutinosan adják ki az újságíróknak az alapos tényellenőrzést és a sajtótájékoztatók és sajtóbeszédek során felhozott állítások hitelességének megállapítását. Az újságíróknak sok munkájuk van a kontextusból kiemelt hamis tények és félrevezető állítások feltárásával.

A valóságban az a legbonyolultabb, hogy az emberek gyakran különböző dolgokat látnak, értelmeznek, amikor ugyanarról az eseményről beszélnek. Ezt a tényt a pszichológusok már többször dokumentálták.

h\u00edrek news

Unsplash/Roman Kraft

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor egy tüntetők csoportjának videóját mutatják egy kontrollcsoportnak, az emberek szociálpolitikai meggyőződésüktől függően békés tiltakozást vagy épp ennek ellenkezőjét, tiltakozó tömeget véltek a felvételeken felfedezni.

A laboratóriumon kívüli világ hasonló elfogult felfogást mutat: a republikánusok 68 százaléka például zavargásoknak tekinti a Portlandben, Wisconsinban és New Yorkban videózott demonstrációkat, szemben a demokratákkal, akik csupán 30 százalékban gondolták ugyanezt.

A Fox News szeptemberben közzétett közvéleménykutatása mutatott erre rá. Az újságírók és a tényellenőrzők ugyanolyan pszichológiai elfogultságnak vannak kitéve, mint mindenki más – és a tények elemzését saját politikai és ideológiai értékeik befolyásolják, ami végül azt eredményezi, hogy szelektíven észlelik a valóságot, melyet a pszichológusok is megerősítették .

Forrás: Scientifian American

Friss

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Íme, 3+1 ötlet a fokhagyma felhasználására

A fokhagyma antioxidánsokban és természetes antibiotikumokban gazdag egészséges zöldség. Hogyan használhatnánk fel minél sokrétűbben a hétköznapokban?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk