Mi történne, ha a gazdag országok felajánlanák a vakcináik felét?
blue and white plastic bottle

Mi történne, ha a gazdag országok felajánlanák a vakcináik felét?

Egy új kutatás éles figyelmeztetést küld a gazdagabb országoknak, amelyek felhalmozzák a COVID-19 vakcinakészleteiket: Ez csak rövid távú helyi előnyökkel jár, de hosszabb távon mindenkit kiszolgáltatottabbá tesz a fertőzésnek.


Egy ötéves modell során a tudósok megállapították, hogy amikor a gazdag országok a COVID-19 vakcinakészletük 46 százalékát elajándékozták az alacsony és közepes jövedelmű országoknak (LMIC-országok), az nemcsak a halálozási arányt csökkentette ezekben az országokban, hanem az új vírustörzsek megjelenésének kockázatát is. Emellett a vakcinák megosztása a modellezés szerint a világjárvány hullámainak számát is korlátozta.

Jelenleg a magas jövedelmű országok (HIC-országok) férnek hozzá a rendelkezésre álló vakcinakészlet nagy részéhez, és igyekeznek prioritásként kezelni saját lakosságuk beoltását - de mint a Delta és Omikron variánsok megmutatták, senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban. A HIC-ek és az LMIC-ek közötti oltóanyag-elosztásban mutatkozó élesebb egyenlőtlenségek az új hullámok korábbi és nagyobb kitöréséhez vezetnek. Az igazságos vakcinaelosztási stratégiák ezzel szemben jelentősen megfékezik az új törzsek terjedését.

A kutatók olyan adatokat vizsgáltak meg, mint az emberek globális mozgása, a vakcinák hatékonysága és a vírusok evolúciós dinamikája, hogy megnézzék, hogyan működnének a különböző vakcinaelosztási minták, beleértve olyan forgatókönyvek vizsgálatát, amikor a vakcinákat felhalmozzák, szemben azokkal, amikor megosztják őket. Míg a HIC-országokban kezdetben pozitív tendenciát mutat a felhalmozás a COVID-19 fertőzések gyakoriságának és a halmozott halálozási aránynak a csökkenése szempontjából-, addig más országokban az oltások késedelme egyszerűen meghosszabbítja a világjárványt.

Amellett, hogy ez több halálesethez vezet az LMIC-országokban, több időt jelent az újrafertőződésre, a jövőbeli hullámok nagyobb valószínűségét eredményezi, és több időt jelent a SARS-CoV-2 vírus számára, hogy új törzseket fejlesszen ki és újrafertőzze a már beoltott lakosságot. A magas jövedelmű országok nem tudják megvédeni magukat a határaikat átlépő problémáktól, még akkor sem, ha a lakosság magasan beoltott. A vakcinák megosztásának elmaradása végül többe kerül a fertőzések elleni küzdelem és az emberek egészségének megőrzése szempontjából.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk