Rendkívül száraz és forró a Mojave-sivatag, mégis ad ivóvizet, de azt a levegőből kell kivonni. Ez sikerült is a kaliforniai Berkeley Egyetem ifjú doktoranduszainak. Napelemes kísérleti egységük 1 kilogramm különleges vízelnyelő anyag segít- ségével napi 0,7–1,3 liter iható folyadékot állított elő.


Külön fegyvertény, hogy a készülék modulárisan bővíthető. A csapat célja, hogy kis és nagy háztartási berendezéseket készítsen. Előbbit mikrosütő méretűre tervezik, és napi 7–10 liter vizet állít majd elő. A hűtőszekrény nagyságú pedig naponta 200–250 litert.

De nincs megállás, mert ha minden jól sikerül, lesz közösségi méretű berendezés is.

Ez már nagyjából egy tornatermet foglal el, és 20 ezer literes(!) termelésével egész falvakat láthat el tiszta vízzel. Az üzleti hasznosításra céget is alapítottak.

Rendkívüli vívmány lesz, ha sikerül az ilyen készülékek sorozatgyártása, hiszen egészséges ivóvízhez jutnak emberek milliói.

Egy hibrid anyag a titok nyitja, az ún. fémorganikus vázszerkezet, amihez a kutatók ezúttal alumíniumot használtak (korábban cinket). Ez összegyűjti a vízmolekulákat, és enyhe hevítés után leadja őket (kondenzáció). Utána újraindul a folyamat. A fémorganikus vázszerkezetek (metal organic frameworks, MOFs) a létező legnagyobb fajlagos felületű és legkönnyebb kristályok, mert pórusos a szerkezetük.


Infó: www.wahainc.com

Friss

Újra felütötte a fejét a veszélyes vírus

Egy rövid időre eltűnt, majd újra az élre tört a vírus, amely az ünnepek alatt szinte bárkihez észrevétlenül eljuthatott. A szünidőben egy elemzés szerint napi 100 ezer embert célzott meg.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk