útlevél

Soha nem volt még ekkora különbség útlevél és útlevél között

Az élmezőnyben nagy különbség nem történt, de egyre jobban nyílik az olló.

A Henley Passport Index 2022-ben is Japán és Szingapúr útleveleit tartott a világ legerősebbének. Míg tavaly 166 országba lehetett beutazni ezekkel az útlevelekkel, addig idén 192 különböző célállomására léphetnek be vízum nélkül, nem számítva a különböző országok koronavírussal kapcsolatos beutazási feltételeket.

Őket Németország és Dél-Korea követi a második helyen, akik holtversenyben 190 országba mehetnek be vízummentesen.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapuló felmérés a világ összes útlevelét aszerint rangsorolja, hogy azzal hány célállomásra lehet elutazni előzetes vízum nélkül.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság holtversenyben a hatodik helyen áll 186 célországba való vízummentes vagy vízumköteles beutazással. Belgium, Új-Zéland, Norvégia és Svájc idén szintén holtversenyben a hatodik helyen végzett.

Érdekesség, hogy Magyarország tavaly holtversenyben a kilencedik helyen végzett, idén már egyet előrelépve a nyolcadik helyen áll Lengyelország mellett.

Miközben néhány ország feljebb lépett a rangsorban, a felmérés szerint az idei index a 17 évvel ezelőtti megalapítása óta a legnagyobb különbséget mutatja a globális mobilitás terén.

A spektrum másik végén olyan országok helyezkednek el, mint Afganisztán, ahol az útlevéllel rendelkezők csak 26 célállomásra léphetnek be vízum nélkül, vagy Mozambik – az omikron megjelenése után az Egyesült Államok dél-afrikai országokra vonatkozó ideiglenes beutazási tilalmába bevont országok egyike – , ahol az útlevéllel rendelkezők csak 62 célállomásra léphetnek be vízummentesen. De Irak, Szíria, Pakisztán vagy éppen Észak Korea útlevelei is a rangsor alján vannak.

A teljes listát ide kattintva lehet megtekinteni.

(Travel + Leisure)

A figyelmetekbe ajánljuk