A déli parton is vigyázzunk: hirtelen mélyülhet a Balaton

A déli parton is vigyázzunk: hirtelen mélyülhet a Balaton

Míg a Balaton északi partja hamar mélyül, addig a déli oldalon jócskán be kell sétálnunk azért, hogy a nyakunkig elmerüljünk a vízben. Ennek ellenére nem kizárólag az északi parton mélyülhet hirtelen a víz: a déli parton is húzódik egy vonal, amit átlépve gyorsan a víz alatt találhatjuk magunkat.


A Balaton medencéjének közepén, pár száz méterre a parttól fut végig a marásvonalnak nevezett sáv. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) egy közleményben hívta fel a nyaralók figyelmét erre a víz alatti árokra, hiszen elmondásuk szerint sokan nem számolnak azzal, hogy a déli parton is életveszélyes helyzetekbe sodorhatják magukat – írja a Drive.

A belső marásvonal

Továbbá nehezíti a helyzetet, hogy a marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolóknak kell résen lenni. A VMSZ Szakter Rolandot, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referensét kérdezte meg a témát illetően, aki megerősítette, hogy a déli partokon strandolók hajlamosak azt hinni, hogy kilométereket sétálhatnak a vízben úgy, hogy leér a lábuk.

Nagyon sokan így állnak hozzá, hiszen ez egy sekély tó. De nem így van, ez nem egy feszített víztükrű medence, aminek egyenletes a lejtése. Ez egy élő tó, amit a hullámzás, a viharok időnként átrendeznek, és a meder morfológiájának megvannak a kockázatai

kezdte Szakter, majd hozzátette:

A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 30-40-50 méter megtétele során a meder akár két métert is tud süllyedni, tehát tényleg eléggé hasonlít egy árokhoz. Ugyanakkor a szakember felhívta rá a figyelmet, hogy általában ez a süllyedés 150-180 centiméteres vízmélységnél kezdődik, ez pedig egy olyan pont, ahol a legtöbb ember számára már kényelmesebb úszni, mint gyalogolni. A magas emberekkel viszont megtörténhet, hogy az egyik pillanatban „kicsúszik” a föld a lábuk alól.

Szakter arra is figyelmeztetett, hogy a déli parton két marásvonal van. Az egyik ez a fent említett hirtelen sáv, míg a másik közelebb található a parthoz. Ez a hullámzás miatt alakul ki, és jóval kisebb, nagyjából félméteres mélyedést jelent. Ilyenkor látható az, hogy két egymástól távol fürdőző társaság tagjainak is térdig ér a víz, köztük viszont lesz egy árok, ami miatt ennek a külső marásvonal sávjában már mellkasig érhet a víz.

A külső marásvonalból és a turzásokból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt – gyakran látjuk, hogy a szülők a déli parton egyedül engedik be a gyerekeket, mondván olyan sekély a víz.

A figyelmetekbe ajánljuk