white boats at a dock

Marseille szigorú új korlátozásokat vezet be, hogy megmentse gyönyörű tengerpartját a túlzott turizmustól. Ez csak egyike azoknak az innovatív megoldásoknak, amelyeket a túljelentkezéses európai úti célok vezetnek be, mivel a nyáron megélénkül az utazási kedv.


Marseille engedélyezési rendszert vezet be. Június végétől augusztus végéig a látogatóknak online kell majd engedélyt kérniük, ha be akarnak jutni a népszerű Sugiton calanque-ba és a strandra. A látogatók számát napi 400 főben korlátozzák. A látogatók akár három nappal előre is foglalhatnak helyet egy online QR-kódos rendszeren keresztül. A foglalások a látogatást megelőző este 18 órakor zárulnak.

A foglalások ingyenesek, de a helyszínen egy magán biztonsági cég ellenőrzi őket. Egy személy a nyári szezonban legfeljebb nyolc alkalommal foglalhat.Az olaszországi Amalfi-part ismert türkizkék öbleiről és magas szikláiról - de veszélyesen keskeny útjairól és órákig tartó forgalmi sorairól is. Egy új, alternatív rendszámkorlátozási rendszer reméli, hogy ez megváltozik. A főszezonban a csúcsidőszakban a Vietri sul Mare és Positano közötti híres 35 kilométeres szakaszon az autósok csak korlátozottan közlekedhetnek.

Ha valakinek az autója rendszáma páratlan számra végződik, akkor páratlan napokon is bejuthat az útra. Ha a rendszámtábla páros számra végződik, akkor a páros napokon lehet az útra behajtani. Ez az új szabályozás június közepétől 2022 szeptember végéig, valamint a húsvéti ünnepek alatt hétvégenként 10 és 18 óra között lesz érvényben. A közforgalmú buszok, és taxik, valamint az útszakaszon található 13 település lakói mentesülnek.Néhány hotspotnak nem feltétlenül a látogatók számával van problémája - hanem azzal, ahogyan ezek a látogatók viselkednek.

E hónap elején Mallorca egyik legnépszerűbb bulinegyedében, Playa de Palmán megtiltották, hogy a futballmezeket viselő emberek belépjenek az éttermekbe. Ez egy szélesebb körű öltözködési szabályzat része volt, amelynek célja a részeges rossz viselkedés visszaszorítása volt. Ez az új korlátozás kiegészíti a már meglévő szabályokat, amelyek az úgynevezett túlzott turizmust korlátozzák. Az ibizai Magaluf, Playa de Palma és San Antonio üdülőhelyeken a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében egyéb intézkedések mellett betiltották az all-you-can-drink ajánlatokat, a kocsmatúrákat és a boldog órákat.

Velence már régóta szenved a turisták túlsúlyától. A főszezonban a mindössze 50 000 lakosú város naponta akár 150 000 turistát is fogadhat. Tavaly megtiltották, hogy a nagy tengerjáró hajók kikötjenek a kikötőben. 2023-tól az egynapos kirándulóknak napi 10 euróig terjedő belépési díjat is fizetniük kell. Ez a díj júniusban lépett volna életbe, de most 2023-ra halasztották. Az éjszakai látogatók már most is éjszakánként 5 eurós idegenforgalmi adót fizetnek, amelyet a szállodai számlák tartalmaznak. A Barcelonába látogatókat már most is idegenforgalmi adó terheli, a 12 óránál hosszabb tartózkodás esetén 3 eurót, a 12 óránál rövidebb tartózkodás esetén pedig 1 eurót kell fizetniük.

Ezek a költségek - a már meglévő 1,75 eurós felárral együtt - általában benne vannak a hajóutak és a szállodák foglalási árában. A sétahajó-turizmus azonban különösen nagy problémát jelent a város számára, amely Európa legforgalmasabb sétahajó-kikötője. 2019-ben nagyjából 3 millió utas szállt partra a városban, és a napi látogatószám 139 napon keresztül meghaladta a 10 000-et. Ahogy a forgalom újraindul a COVID után, a hatóságok bejelentették a cirkálóhajókra vonatkozó különadót, hogy segítsenek megfékezni az óriáshajók által okozott környezetszennyezést. A kormány az elkövetkező hetekben ismerteti az új adó részleteit.

(Forrás: Euronews)

A figyelmetekbe ajánljuk