rossz alvás
Unsplash / Kinga Cichewicz on

Komoly szívproblémákat okozhat, ha rosszul alszunk

Mellé még társul sok más baj is.

A rossz alvás megháromszorozhatja a szívbetegség kockázatát – derül ki egy nagyszabású friss tanulmányból, ami a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

A kutatásban közel 7000 felnőttet vontak be, akiket alvási szokásaikról és szívbetegségükről kérdeztek. Néhányan olyan készüléket is viseltek, amely mérte az alvási aktivitásukat.

Ebből kiderült, hogy az alvással való elégedetlenség, a napközbeni álmosság érzése, a rosszabb vagy kevesebb alvás miatt (magyarul a rossz minőségű alvás miatt) a szívbetegség kockázata is megnőtt.

Ez az egyik első tanulmány, amely azt mutatja, hogy a középkorú, jól funkcionáló felnőttek körében a többszörös alvásegészségügyi problémák növelhetik a szívbetegség kockázatát. Az adatok arra utalnak, hogy az alvás minőségének pontos és átfogó mérése fontos a szívbetegségek előrejelzésének érdekében

– mondta Dr. Soomi Lee, a tanulmány vezető szerzője.

A túl sok alvás se jó 

Az egyik módja annak, hogy a rossz alvás összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, az az úgynevezett artériás érfali merevség.

A hét óránál kevesebb, illetve nyolc óránál több alvás artériás merevséget okozhat, ami szívbetegséghez vagy stroke-hoz vezethet – írja a PsyBlog egy másik tanulmányra hivatkozva.

Azoknál a résztvevőknél, akik nyolc óránál többet aludtak egy éjszaka, 39 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy plakkok rakódnak le az artériákban, azoknál pedig, akik hat óránál kevesebbet aludtak, az esély 54 százalékra nőtt.

Következésképpen azoknál, akik nyolc óránál többet vagy hét óránál kevesebbet alszanak, nagyobb a szívbetegség vagy a stroke kockázata. Az alvás időtartama ugyanolyan fontos lehet a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, mint a testmozgás és az étrend.

De akkor mennyit kel aludni? 

Az, hogy mennyi alvásra van szükségünk, az életkorral is összefügg.

A felnőttekre vonatkozó irányelvek többnyire hét-kilenc óra alvást írnak elő éjszakánként, de beszédes, hogy minden harmadik amerikai felnőtt kevesebb mint hat órát alszik.

Azt pedig már más tanulmányok is kimutatták, hogy a rosszul alvó embereknél nagyobb a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, az elhízás, a mentális problémák és a korai halál kockázata.


A figyelmetekbe ajánljuk