Feröer-szigetek
Fotó: Shutterstock

Ha izgalmas road tripre vágysz, válaszd ezt – szó szerint a víz alá visz!

Egyre több kalandvágyó turistát vonz a szigetek különleges romantikája. A legnépszerűbbek közé tartozik Izland, az Olasz- és a Spanyolországhoz tartozó szigetek, azonban ezeken kívül is még számos olyan mindentől távol eső úti célt fedezhetünk fel, amelyek életre szóló élményt kínálnak. Ilyen például a Feröer-szigetek, amely bár alig ismert, csodálatos látnivalókkal – köztük egy egyedi alagúttal – várja az utazni vágyókat.


Az észak-európai országba évről évre egyre több turista érkezik – jelenleg évente közel 100 ezer, amely a Feröer-szigeteki lakossá kétszeresét jelenti. A feröeri vezetés annak érdekében, hogy megelőzzék a forgalmi torlódásokat – ugyanakkor közelebb hozzák az országúti kirándulókat a csodás természethez – számos új útvonalat alakítottak ki, amelyeken bejárható az egész szigetcsoport.

Külön érdemes kiemelni a 2023 decemberében épített, 10,8 km hosszú Sandoyartunnilin.

Ez egy tenger alatti alagút, amely összeköt 18 szigetből kettőt – nevezetesen Streymoy-t és Sandoy-t.

Ezt is olvasd el! Európa leggyönyörűbb autóútja csak egyetlen országon halad át

A víz alatt több mint 150 méter mélyen fekvő alagút egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Először is egy vörös, kék és fehér neonfényű népművészeti installáció található benne, amely végigfut az alagút falainak alapkövein.

Az ecsetvonásonként megvilágított piktogramok az alagút északi bejáratánál lévő Kirkjubøur romtemplomot ábrázoló katolikus lovagokat mutatják be. Rajtuk kívül pedig pásztorok, halászok, fókák, szarvasmarhák és madarak sziluettjeit is megcsodálhatjuk mindkét oldalon.

Ezt a nem mindennapi látványt kíséri a Sunleif Rasmussen feröeri zeneszerző által komponált éteri hangsáv, amelyhez elég a 100.0 FM-re átkapcsolni az autónk rádióját.

Ezt is nézd meg! 4 meglepő szabály az európai utakról, amire érdemes odafigyelni

Az alagutat kezelő cég vezérigazgatója, Teitur Samuelsen szerint az ötlet lényege, hogy a feröeri folklórt ünnepeljék, miközben az utazást valami teljesen váratlanná teszik a látogatók számára:

A Feröer-szigetek első ismert festője, Díðrikur á Skarvanesi a 19. században Sandoyból származott, ezért mindig is az volt az elképzelésünk, hogy az ő eredettörténetét összekapcsoljuk az alagúttal.

A nemzeti identitás őrzése mellett azonban mást is kaptak ezzel együtt a helyiek: új életcélt, ugyanis egyre többen kezdenek el gondolni a vendéglátásra.

A közelben élő Helga Hilmarsdóttir szerint, aki hamarosan turistaszállást nyit – elsőként falujában:

Az alagút mindenkinek új célt adott, és segít új életet teremteni az olyan falvakban, mint a miénk. Az emberek már nem akarják egész életüket tehénfejéssel vagy birkapásztorkodással tölteni.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk