Emberek állnak sorban a reptéren.

Illusztráció.

Jó hír a turistáknak! Megszűnhet az egyik legkellemetlenebb reptéri ellenőrzés

A repülőtéri kézipoggyászban lévő folyadékokra és laptopokra vonatkozó biztonsági korlátozások két éven belül megszűnhetnek az Egyesült Királyságban a csúcstechnológiás 3D-szkennereknek köszönhetően.


A BBC-nek nyilatkozó forrás szerint a brit kormány azt fontolgatja, hogy 2024 közepéig bevezeti a fejlettebb szkennereket, bár a végleges döntés még nem született meg.

A kórházakban használt CT-szkennerekhez hasonló berendezés tisztább képet ad a táskák tartalmáról.

A The Times című napilap arról számolt be, hogy a miniszterek felülvizsgálatot végeznek, és karácsony előtt várhatóan bejelentik, hogy a rendszerrel remélhetőleg csökkenthető a sorban állás a brit repülőtereken.

A kézipoggyászukban folyadékot szállító utasok jelenleg legfeljebb 100 ml-t tartalmazó tartályokat szállíthatnak. Ezeket a biztonsági személyzetnek egyetlen, átlátszó, újrazárható műanyag zacskóban kell bemutatni, amely legfeljebb egy litert tartalmazhat, és mérete körülbelül 20 cm x 20 cm.

Ezek a korlátozások 2006 novembere óta vannak érvényben. Bevezetésük véget vetett a három hónappal korábban bevezetett, az utastérben lévő folyadékokra vonatkozó tilalomnak, amikor a brit rendőrség közölte, hogy meghiúsítottak egy tervet, amelynek célja az volt, hogy 10 repülőgépet italos üvegekbe rejtett robbanóanyaggal felrobbantsanak.

Az új technológia azonban lehetővé teszi a személyzet számára, hogy ráközelítsenek a táska tartalmára, és a képeket elforgassák az ellenőrzéshez.

A 3D-szkennereket 2017-től kezdődően a londoni Heathrow repülőtéren próbálták ki.

A technológiát már évek óta használják az amerikai repülőterek, például az atlantai Hartsfield-Jackson és a chicagói O'Hare légikikötő.

Boris Johnson korábbi miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a beszállás előtti ellenőrzések felgyorsítása és a biztonság javítása érdekében a szkennelési technológiát alkalmazzák, és a brit repülőtereknek 2022 végéig adott határidőt.

A világjárvány idején azonban az utasok száma visszaesett, mivel a világ nagy részén utazási korlátozásokat vezettek be.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség legfrissebb, szeptemberi adatai szerint az utasforgalom mindössze 73%-a a járvány előtti szintnek.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk